Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Test: Hyfsad budgetdator till bra pris

Toshiba Satellite L450D-11X passar den som behöver lagom med kraft men inte nöjer sig med de begränsningar en liten netbook ger.

Toshiba Satellite L450D-11X passar den som behöver lagom med kraft men inte nöjer sig med de begränsningar en liten netbook ger.

Vi testar mest små kompakta netbooks nuförtiden men givetvis passar bloggdatorer med pytteskärm inte alla. Om datorn mest ska häcka på skrivbordet och inte behöver knölas ner i packningen varje dag är det definitivt värt att överväga en 15-tummare som ger överlägset bättre översikt i det dagliga arbetet.

Ytterligare en fördel är fullstort tangentbord som gör textinmatningen betydligt angenämare. Dessutom behöver inte flera användbara tangenter som HOME och END aktiveras genom en funktionstangent utan får egna dedikerade knappar. Skriver man mycket text är det definitivt välkommet.

Budgetdesign

Toshiba Satellite L450D-11X är en ganska bulkig dator som knappast vinner några designpris men utseendet kan ändå kallas funktionellt. Chassit kommer i ett silverglänsande plastmaterial som ser olyxigt ut men i alla fall inte exponerar damm och fingeravtryck. Tangentbordet är en trevlig historia med mjuka följsamma tangenter med bra slaglängd. Undertill sitter en stor musplatta med rejält tilltagna knappar med fin respons.

På insidan sitter en dubbelkärnig Intel Pentium T4300 som puttrar på i 2,10Ghz. Tillsammans med 4 gigabyte DDR2 internminne är det fullt tillräckligt för alla vardagliga ändamål som office, mail och surf. Videokretsen är en Intel GMA 4500M som knappast lämpar sig för de senaste spelen men utan problem spelar upp högupplösta videofiler och medger normalt arbete i bildbehandlingsprogram. Med datorn följer en 64-bitars version av Windows 7 Home Premium.


Bra skärm

Skärmen är riktigt bra för prisklassen. 1366x768 ljusstarka och skarpa pixlar på 15,6 tum stor yta ger lättläst text och en vilsam bild för ögonen. Däremot är webbkamerans upplösning på bara 0,3 megapixel på tok för snålt tilltaget. Att det handlar om en budgetdator avslöjas också av bristen på bluetooth och bara G-standard på det trådlösa nätverkskortet. Har du redan hunnit uppdatera till en 802.11n-router är den här datorn inte det bästa komplementet.

I övrigt finns här det förväntade. DVD-brännare, SD-kortläsare, 320 GB hårddisk, HDMI-utgång med mera får anses vara standard i det här segmentet. Batteritiden hamnar dock på minuskontot. Vårt test visar mindre än två timmar under last vilket är ganska dåligt för en 2,6-kilosdator av den här storleken. Detta understryker än mer att detta är en skrivbordsdator snarare än en fältmaskin.

Slutsats


Behöver du en dator i hemmet för enklare uppgifter men vill ha ordentlig skärm och tangentbord är det här ett intressant dator men i en del avseenden finns det bättre alternativ i prisklassen.


/Andreas Liebert

Prylportalen.se