Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Test: Bluetooth-lurar utan brus

/

Hörlurar blev otippat årets elektronikjulklapp 2009.

Annons
Hörlurar blev otippat årets elektronikjulklapp 2009. Vi firar genom att testa Nokias senaste bluetooth-lurar som funkar lika bra till musik som mobilsamtal. Men hur nödvändigt är det här med aktiv brusreducering egentligen?

Det är inte bara lurarna man får med när man köper utan även ett helt paket med tillbehör i en påkostad läderväska. Det hör ju ofta till när man köper ett par avancerade hörlurar och med sin prislapp kring 2500 kvalar Nokias lurar in i den klassen.

Utbudet av trådlösa stereohörlurar börjar bli riktigt bra nu och bortsett från funktionen att de helt enkelt är trådlösa har Nokia BH-905 även brusreducering och rätt påkostade material. Till exempel så känns hörlurarna med sitt påkostade skinnmaterial extra bra. Som alltid så är passformen på ett par hörlurar en personlig upplevelse men hela bygeln är ledad på flera ställen och ger därför ett lite sladdrigt intryck. Man kan även undra lite över själva utformningen för bygeln över huvudet buktar ut mycket på sidorna och det gör framöverallt att det ser konstigt ut när man har lurarna på sig och verkar inte främja passformen.Mest intressanta finessen är kanske brusreduceringen och det ska alltså göra att man slipper omgivande störningsljud och kan koncentrera sig på musiken istället. Det fungerar genom att mikrofoner känner av omgivningens störande ljud och kompenserar för det. När man bara sätter på sig lurarna utan musik men med brusreduceringen aktiv så hör man istället för tystnad ett lågt vitt och jämt brus i lurarna som tystnar omedelbart när man inaktiverar brusreduceringen. Det här är dock inte lika påtagligt när man lyssnar på musik, så då blir det inget problem. Men när man lyssnar på musik så tycker jag inte heller att brusreduceringen är särskilt påtaglig. Det blir ingen större skillnad på ljudupplevelsen när jag promenerar i stadstrafik till exempel. Däremot tycker jag att ljudet är bra i lurarna. Man kan styra musiken i telefonen direkt från knappar på höger hörlur och där finns även ett reglage för volym. På vänstra hörlurskåpan sitter knappen för att starta och stoppa brusreduceringen.Installationen, eller snarare kopplingen till telefonen går smärtfritt och även om hörlurarna kommer från Nokia är det givetvis så att hörlurana fungerar även med andra tillverkares telefoner bestyckade med stereobluetooth. Det är dock inte säkert att alla telefoner kan låta headsetet styra musiken så i Iphone får man ta fram telefonen om man vill byta låt och kan inte byta låt från knapparna på hörlurarna.

Det är lätt att glömma med de här hörlurarna som är så musikcentrerade, men givetvis fungerar de även för samtal med mobilen och det finns två mikrofoner som tar upp din röst när du pratar. Även under samtal är ljudet bra och det gäller både för den som ringer och den som blir uppringd. En särskild fördel med lurarna är att de fungerar även när batteriet är slut. Då får du istället för trådlös överföring använda den medföljande kabeln för samtal och musik. Kabeln kommer till användning även när man sitter på ett flygplan och inte kan använda bluetooth av den anledningen.


/Erik Mörner

Prylportalen.se

Mer läsning

Annons