Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terrorn i tunnelbanan: Ett vettlöst och oförsvarligt dåd

”Det är inte tid att räkna döda, nu måste vi hjälpa skadade”, sa Moskvas chefsåklagare till tidningen Moscow Times omedelbart efter attacken.

Men snart stod det ändå klart att de två bomber som i går sprängdes i Moskvas tunnelbana – i två attacker med bara några minuters mellanrum – krävde 38 döda och 102 skadade. Bomberna utlöstes i rusningstrafiken av självmordsbombare, första skoldagen efter vårlovet. Det handlar om den värsta attacken i Moskva sedan 2004. Men så sent som i november dödades 26 personer när expresståget mellan Moskva och Sankt Petersburg spårade ur efter ett attentat.

Både president Dmitrij Medvedev och premiärminister Vladimir Putin tog till de hårda orden. Självbilden i Ryssland är inte så annorlunda än i USA. Så det låter inte olikt när USA:s förre president George W Bush tog till cowboyretorik efter 11 september.

Ingen kan förvånas över att de ryska ledarna, precis som Bush hade, har stöd i befolkningen för hårda utfall mot terroristerna. Det viktiga är vad man gör sen. Där gjorde ju Bush i princip allt fel. Han spelade mycket snabbt bort det totala internationella stödet för kampen mot terroristerna.

Sannolikheten är stor att gårdagens terrorister har sitt ursprung i norra Kaukasus. Ryssland har ju tidigare i två krig mot Tjetjenien närmast utplånat huvudstaden Groznij. Hoppet om en lösning på problemet är det faktum att man de senaste åren satsat stort på återuppbyggnad av staden. Uppenbarligen finns det trots det många människor som har personliga anledningar att känna hat mot den ryska ledningen. Så allt behöver inte handla om blind och fanatisk islamism. Men lika klart är att det är vettlöst och oförsvarligt att i terrordåd som de i går, attackera vanliga ryska medborgare.

Ryssland förtjänar stöd i kampen mot terrorismen. Men lösningen ligger i ett skapa hopp även för människorna i Groznij.