Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terror mot terror

Annons

Obemannade stridsflyg – drönare – har den obestridliga fördelen att de inte riskerar de egna soldaternas liv. I USA:s fall styrs de från kontrollrum i USA långt från de platser och personer som attackeras. Baksidan är att det därför blir lätt att ta till dem i jämförelse med andra vapen.

En annan baksida är att de, trots vad som påstås, inte är så precisa så att de inte riskerar oskyldigas liv.

I en understreckare i torsdagens SvD av Lars O Ericsson, som utgår från en bok om drönarattacker av den franske filosofen Grégoire Chamayou, citeras något som heter Bureau of Investigative Journalism. De beräknar att 2 600–3 400 människor dödats av drönare bara i Pakistan mellan 2004 och 2012. Oberoende bedömare hävdar att minst 500 civila dödats.

Den som vill kan förstås tyda det som om vapnen har en väldig precision. Men är den tillräcklig när oskyldiga dödas? Var ligger moralen i att egna soldaters liv värderas högre än motståndarsidans civila?

Det handlar trots allt om människor som befunnit sig utanför vad som kan kallas en krigszon. Det strider mot krigets lagar att där använda sådana vapen Terroristernas bombterror motsvaras på detta sätt av en motterror. Drönarna innebär samtidigt att man i bekämpningen av terroristerna struntar i att ens försöka nå befolkningens stöd.

Tvärtom underlättar dödandet med säkerhet rekryteringen av nya terrorister – eller motståndskämpar om man föredrar att se dem så.

Kriget förvandlas från krig till en polisiär insats. Med brottslingar förhandlar man inte – på goda grunder. Samtidigt tvingas ju USA och den av USA tillsatta afghanska regeringen, nu att förhandla med talibanerna i Afghanistan!

Det är en skillnad mellan vapen som konstruerats för att döda militära motståndare som råkar döda civila också barn, och vapen som likt kemiska stridsmedel konstrueras för att slå ut motståndare samtidigt som man struntar i om de också dödar civila inklusive barn.

Men hur stor är skillnaden för den som drabbas?