Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terminator – made in Sweden

/
  • Rune Factory: A fantasy Harvest Moon är en riktigt mysig upplevelse.
  • Arnold Schwarzenegger inför lanseringen av ”Terminator 3: rise of the machines” 2003. I uppföljaren Terminator salvation med Christian Bale i huvudrollen väntas Schwarzenegger göra en liten roll. Kommande storspelet ”Terminator Salvation” är utvecklat av heta svenska spelföretaget Grin från Stockholm. foto: scanpix
  • Kampsportsspel blir inte bättre än så här.

Bröderna älskade Terminator-filmerna som unga. Nu har Bo och Ulf Andersson på spelföretaget Grin skapat spelet till storfilmen Terminator salvation.

Annons

Spelet utspelas innan filmen, avslöjar bröderna Andersson.

29 maj 2009 har storfilmen Terminator salvation med Christian Bale premiär på bio. Innan dess släpps spelet, som utvecklats av svenska spelstudion Grin i Stockholm.

Spelet Terminator salvation bygger inte på filmen Terminator salvation, som man skulle kunna tro. Det är, snarare, tvärtom: Handlingen utspelas mellan den senaste filmen och den nya, förklarar Ulf Andersson, kreativ chef på Grin. Han ser barnsligt förtjust ut när han beskriver uppdraget.

– Vi fick fria händer att skriva storyn mellan tredje filmen och den nya. Det kändes ju lite overkligt, vi har ju växt upp med Terminator och älskat filmerna... och nu fick vi vara med och skriva en bit av historien.

I den första filmen Terminator (1984) skickas en mordisk robot (Arnold Schwarzenegger) från framtiden till nutid för att döda Sarah Connor, vars ännu ofödda son John som i framtiden är en frihetskämpe.

I uppföljaren T2 (1991) spelar Arnold Schwarzenegger en god robot med uppdrag att skydda skolgrabben John Connor mot mördarrobotar.

Arnold Schwarzenegger spelar robot också i den senaste filmen –Terminator 3: rise of the machines (2003) – men han finns inte med i i rollistan till den kommande filmen. Det kanske inte passar att Arnold Schwarzenegger, numera guvernör i Kalifornien, spelar mördarrobot på film (men det ryktas att han kommer att ha en liten roll i alla fall).

Bo och Ulf Andersson tillhör den exklusiva grupp som fått manuset till Terminator salvation.

– Det var speciella omständigheter kring det, säger Bo Andersson, vd för Grin.

– Vi träffade en advokat från filmbolaget på ett café i Beverly Hills, Los Angeles. Vi fick läsa manuset i två timmar och komma med synpunkter. Filmstoryn måste ju stämma med den story vi berättar i spelet.

Har ni alltså ändrat på något i filmen?

– Vi strök ett par saker som inte stämde med vår prequel. Vi hade också synpunkter på vad Terminator var.

Bröderna Bo och Ulf Andersson startade Grin 1997. Nu är spelstudion Europas näst största oberoende spelutvecklare, med ungefär 260 anställda på kontoren i Stockholm, Göteborg och Barcelona.

Grin har bland annat utvecklat titlar som Tom Clancys Ghost recon advanced warfighter och Bionic commando och är också aktuella i vår med spelet Wanted: weapons of fate som bygger på filmen Wanted.

Spelet Terminator salvation släpps preleminärt till PS3, Xbox 360 och och pc den 19 maj, en dryg vecka innan Hollywood-filmen har premiär.

Mer läsning

Annons