Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terese Bengard summerar veckan som gått: Så ligger landet

Detta kommer att bli en annorlunda krönika. Men det kanske behövs ibland. Att bryta formen, testa nått nytt (finns kanske fler host, host som skulle behöva pröva det host, host: regeringsbildarna).

Och detta är egentligen inte nytt för mig, då jag har liknande summeringar på facebook regelbundet men tänkte dela med mig av en summering till er denna vecka. För det kan behövas. Att stanna upp summera veckan, månaden, året eller livet. Mina summeringar innehåller en nypa sanning, en nypa humor, en å annan känga och en hel del hyllningar, som jag ser det.  

 

VECKANS TV-TIPS

Jag fick tips om att kolla in ”Poddilainen” på SVT-play. Och blev så innerligt glad. Ett program om tre grupper, kick-sökare, karriärkvinnor och unga föräldrar i Tornedalen, som träffas och pratar om ämnen som fyller deras huvuden. Ingen urban norm, inga klichéer. Bara unga människor från Korpilombolo som talar om sitt liv. Love it.

 

VECKANS RURAL

Underbara Clara visar vart skåpet ska stå i en krönika i Expressen.

Sveriges koloni heter inte Indien – den heter Norrland. Citat ”Och anledningen till att du kan bo i stan och välja på tretton sorters smör i butiken är att någon annan bor i glesbygd och håller kossor och kärnar detta smör. Någon som själv får färdas tre mil till närmsta samhälle för att eventuellt få tag i en ekologisk banan och självklart köra bil för att bussturerna är indragna. Någon vars byaskola är nedläggningshotad och vars närmsta vårdcentral befolkas av stafettläkare. Någon vars vackra utsikt förstörs av en vindkraftspark och som betalar lika mycket i skatt som resten av Sveriges befolkning men inte får tillgång till samma service. Utan i stället moraliserande från "klimathjältar” till stadsbor som minsann åker buss till jobbet och köper KRAV-märkt mat.”

 

VECKANS KULTURDROTTNING

Karin Härjegård i Åredalen får LT:s kulturpris: En berättare i tiden mitt ibland oss.

 

VECKANS PETNING

Den välkryssade Elin Lemon (C) som inte ens hamna på avbytarbänken utan långt utanför arenan.

 

VECKANS MÖRKER

Trafikverket och SKL tycker inte att väglysen är så viktiga på landsbygden.

 

VECKANS LJUSNING

Strömsund tänder lyset lite längre på landsbygden.

 

VECKANS REGERING

”Snart har det gått så långt, att Sverige börjar beskrivas som ett land med riksdag och sondering” Twittercred: arbetsgivarlingo för helt kokobäng

 

VECKANS PEPP

När den äldre mannen, som jag inte känner, kommer fram på lokala mataffären och säger ”du skriver bra krönikor du, jag läser allt, fortsätt så. Kul att Ragunda finns på kartan.”. Det är pepp det.

Terese Bengard