Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terese Bengard: Landsbygdspolitiken på nationella agendan i två minuter

Då har den (enligt DN och SVT) ”så kallade” Landsbygdsriksdagen ägt rum. Och jag kan säga; ja det är en Landsbygdsriksdag. Det är den 15:e i ordningen som Hela Sverige ska leva arrangerar. Jag har landat hemma igen med otaliga intryck. Här är ett. 

 I år kom landsbygdsfrågan upp på den nationella agendan. Över 40 pressrepresentanter var ackrediterade. Alla partiledare utom KD:s var på plats för att under två timmar föra dialog om landsbygdens framtid. Frågor som infrastruktur, välfärd, flygskatt, jobb, skola, flygskatt, urban norm, flygskatt, kultur och urbanisering diskuterades. I en lugn och sansad ton med politiker som fick tala till punkt. 

På en fråga om nazism kunde skapa otrygghet på landsbygden blev det ett replikutbyte mellan Jimmie (SD) och Jonas (V). Anklagelser kastades ut och det flammade upp starka känslor men det var över på några minuter. 

Detta bråk, av alla viktiga frågor valde Aftonbladet, Expressen och SVT att lyfta upp som i princip det viktigaste som hände under hela debatten. En fråga som har väldigt lite med landsbygden att göra (även om man givetvis kan förstå att nazism väcker starka känslor). Detta visar i vilket fall på hur svårt det är för politiker att få fram ett budskap. När du är tydlig, lugn och sansad anses det som mindre värt att rapportera. Så fort det blir lite hetta och bråk ska det däremot basuneras ut. 

Vi som var där känner inte igen oss i rapporteringen eftersom Sjöstedts och Åkessons ordväxling var en försvinnande liten del i hela dialogen. Men det är tyvärr det som satte agendan för rapporteringen. Visst, jag kan förstå de som söker klick att de alltid vill hitta det mest spektakulära men att SVT hakar på finns det ingen anledning till alls. 

I rättvisans namn ska jag säga att SVT kommer rapportera mer från den "så kallade” Landsbygdsriksdagen. Förhoppningsvis ger detta en mer rättvisande bild.  

 Jag undrar för övrigt i mitt stilla sinne vad de hade lyft fram om detta hätska ”meningsutbyte” inte ägt rum. Men den frågan får jag aldrig svar på. 

Detta var hursomhelst den enda valdebatt som sker utanför Stockholm där alla partiledarna (utom en) var med. 

Den enda debatt som enbart ägnade sig åt Landsbygdsfrågan. 

Det märktes också på dialogen. Det jag saknar allra mest i detta sammanhang är de större reformerna, de större grepp som nu måste till. Den djupare diskussionen om platspolitiken. 

Landsting blöder, kommuner går på knäna, många landsbygdsbor har börjar tappa hoppet. Då kan inte landsbygdsdialogen reduceras till flygskatt och strandskydd. Även om detta också är delar i problematiken måste politikerna på allvar nu sätta sig in i frågan och åtgärda de strukturella problem som uppkommit genom en reflexmässig hyllning av urbanisering och framförallt centralisering i detta land – i decennier. 

Jag upplevde att många frågor i denna dialog, oavsett vart de började, till slut hamnade i en ganska banal ”bil-tåg-flyg-debatt”.  Kanske berodde det på att det aktuella ämnet för dagen var att NextJet gått i konkurs, tågen hade (igen) svårt att komma fram i tid och bensinpriset var all-time-high. Alla kunde ändå – med ett visst amp – ta sig till Landsbygdsriksdagen, men Örnsköldsvik kändes väl långt bort då för många som rest från Stockholm. Och då ska vi notera att vi är i mitten av Sverige när vi är i Västernorrland. 

Jag hoppas dock att partiledardialogen blir en ögonöppnare för denna komplexa fråga hos våra ledande politiker. Att detta är en start för att prata om de åtgärder som behövs för att få ett land i balans. Att dialogen fortsätter och blir mer Ja än Nej i riksdagen på kommande motioner och förslag på landsbygdsfrågor. Att kunna vara med och bidra till det – att genom arenan Landsbygdsriksdagen få riksdagen att komma till landsbygden - är en delseger. Nu återstår en hel del jobb att få till en långsiktigt hållbar politik också…

Terese Bengard