Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terapi mot klimatångest

Är för mycket tonfisk skadligt, googlade jag nervöst. 

Jag och min rumskompis åt tonfisk på burk fem dagar i veckan. Snabbt, billigt och enkelt. Sedan träffade jag en bekant som väntar barn. Hon såg livrädd ut när jag pratade om mina matvanor. Hon varnade för tungmetallerna i fisk. Sedan för citronsyra som tydligen görs av mögel. Sedan E-ämnen, oekologiska bananer och fläskkött. I hennes mage växte liv. Jag kände hur min kropp antagligen höll på att ruttna inifrån. 

Väninnan strök sig över magen och berättade att det blev Miljöpartiet i EU-valet. Hen i magen skulle inte behöva ta konsekvenserna av vår miljöförstöring, förklarade hon. 

I en upplysningsfilm om Sjövett från 1964 fick tittarna lära sig om skräp på sjön. Lägg allting i en kartong tillsammans med några stenar och släpp på djupt vatten. I havet försvinner skräpet, var rådet svenskarna fick. 

I Stilla havet finns nu ett flytande berg, minst lika stort som USA:s delstat Texas. 

Det består av plast. Enligt Greenpeace sjunker ungefär 70 procent av skräpet, så den flytande ön är bokstavligt talat bara toppen av ett plastberg.

I Nordsjön har 95 procent av alla stormfåglar plast i magen, enligt Havs- och vattenmyndigheten. 

Miljöpartiet går framåt. Andra partier kan varna för att den gröna politiken kommer drabba landsbygden, tillväxten eller arbetarklassen.

Gustav Fridolin kan alltid svara klimathot och miljöförstöring drabbar alla. 

Tonfisk på burk verkar inte vara skadligt. Det görs på små fiskar som inte hinner samla på sig så mycket tungmetaller. Jag skrev till min gravida vän att jag inte behöver oroa mig för just det. Hon svarade att jag absolut inte får gå runt och vara orolig, ångest påverkar kroppen mer negativt än många gifter. 

Om Socialdemokraterna vill ta tillbaka röster från Miljöpartiet är det bästa sättet att prata om hur de vill kombinera sin syn på rättvisa och miljö. Istället för att helt lämna över frågan om världens framtid borde Stefan Löfven komma med ett annat perspektiv. Visa hur samhället ska ta ansvar för klimatet utan att det drabbar redan utsatta grupper. Visa vad socialdemokratisk klimatpolitik är, som inte handlar om att några individer ska ha råd att välja kravmärkta bananer. 

Min väninna har rätt i en sak: jag vill inte oroa mig för att maten jag äter innehåller tunga metaller. Min gravida väninna ska inte behöva oroa sig för att nappflaskor utsöndrar gift.

Plast, oro och höjd temperatur. 

Ingen terapi i världen hjälper mot klimatångest. 

Det gör bara politik som visar att det går att förändra.