Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Temavecka med fokus på att hålla hastighetsgränserna

Ungefär 40 procent av de som omkommer i trafiken är cyklister och gående som påkörts av ett motorfordon. Under temaveckan ligger fokus på att få fler att följa hastighetsgränserna och skapa en säkrare trafikmiljö för de oskyddade trafikanterna. Under veckan kommer därför hastighetsmätningar genomföras på de platser i länet där oskyddade trafikanter är särskilt utsatta.

Annons

Temaveckan genomförs i ett 80-tal kommuner i samverkan mellan lokala aktörer från polisen, Trafikverket och NTF-förbund. I Jämtlands län berörs Östersund och Härjedalens kommun där NTF-förbunden under veckan genomför hastighetsmätningar på utvalda gator där oskyddade trafikanter är särskilt utsatta och lokalt riktad information kommer ges kring sambandet mellan hasigheter, hastighetsgränser, trafiksäkerhet och miljö.

I Östersunds kommun genomförs just nu en hastighetsöversyn med nya hastighetsgränser där 40 och 60 kilometer i timmen kommer bli allt vanligare som ersättning för hastighetsgränserna på 50 och 70 kilometer i timmen.

Trafikverket stöttar landets kommuner i arbetet med hastighetsförändringar och betonar vikten av att trafikanter förstår och accepterar rådande hastighetsgränser.

Ökad efterlevnad av hastighetsgränserna på det kommunala vägnätet skulle innebära en betydligt säkrare trafikmiljö för oskyddade trafikanter och skapa förutsättningar för en tryggare och attraktivare stad. Då polisens trygghetsmätningar visar att höga hastigheter är den främsta orsaken till att boende känner sig otrygga i sitt bostadsområde eller när de rör sig i staden.