Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Temadag ska bota härjedalingarnas rädsla för nätaffärer

Härjedalingar är rädda för nätaffärer. Men det ska botas med hjälp av en temadag.

– Vi måste avdramatisera webben, säger Lars Erik Sandhgren.

För första gången arrangeras Webbdagen i Sveg. Syftet är att ge företagare i Härjedalen chansen att lära sig om affärer på nätet och vidga sina kundkretsar.

– Vi vill kicka igång företagare och starta en process, så att de tappar rädslan för webbhandel, säger Lars Erik Sandhgren, näringslivutvecklare på kommunen.

Dagen arrangeras av Näringslivskontoret i samarbete med Forweb webbyrå och Arena för entreprenörskap. Tanken är att det ska bli en återkommande aktivitet.

– Rädslan beror nog ofta på okunskap, säger Lars Erik Sandhgren.

– Många undrar till exempel hur de tar betalt, säger Morgan Grip, som driver Forweb webbyrå.

I dag är det få affärer i Härjedalen som bedriver sin handel via nätet. Men enligt Lars Erik Sandhgren är det ingen skillnad mellan en vanlig butik och en butik på webben. Och oavsett produkt kan du finnas på nätet.

– Det är bara ett annat sätt att presentera dina produkter på. Precis som i en vanlig butik handlar det om att ha extraerbjudanden och hålla kundrelationer vid liv, säger han.

Butiker i glesbefolkade områden kan bara gynnas av att göra affärer på nätet, enligt Lars Erik Sandhgren och Morgan Grip. Det öppnar upp för gränslös handel och ger företagen en möjlighet att växa.

– Webbhandel är enkelt, effektivt och kostar förhållandevis få kronor.

Temadagen kommer att rikta sig till företag som redan bedriver vanliga butiker och vill utöka handeln. Även gymnasieskolan, där flera elever startat ungdomsföretag, är inbjudna.

Sedan ser Lars Erik Sandhgren stora möjligheter för blivande företagare som enbart vill bedriva webbhandel.

– Härjedalen skulle till exempel kunna fungera som ett nav mellan Kanada och Sibirien, säger han.

Mycket som slängs i ett land är värdefullt i ett annat. Och med liknande klimat skulle bland annat handel av skoterdelar vara en affärsidé.

Webbdagen är den 28 oktober.