Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tema 1895 i stans nya restaurang

Sir Winston gör en gigantisk investering när de i november öppnar en ny restaurang på övervåningen.

De autentiska ljuskronorna, tapeterna, golvet, möblerna – allting ska påminna om årtalet 1895.

– Att få vara med från scratch i det här projektet känns otroligt spännande, säger kökschefen Elin Runudde.

Annons

Ägaren Per-Åke Wahlund tog över Sir Winston för två år sedan, och sparar inte på krutet när han nu utökar verksamheten med en ny restaurang.

Stora summor har lagts ner på att skapa en autentisk tidskänsla. Temat är 1895 och hösten då Sir Winston Churchill anlände till den jämtländska fjällvärlden för att jaga och fiska. Churchill lämnade kvar all jaktutrustning och var inställd på att komma tillbaka.

Så blev det inte.

När Per-Åke Wahlund nu investerar i "Sir Winston Upstairs" har han bland annat utgått från ritningar på gamla jaktslott från tiden för Churchills besök.

– Allting ska vara tidsenligt. Det ska vara en verklig upplevelse att tillbringa en kväll här, säger han.

Restaurangen kommer att inrymmas i en av Stortorgets allra äldsta fastigheter, byggd redan år 1880.

– Då byggdes den som en paradvåning. Men under tidens gång har man delat upp den i tre lägenheter, berättar Per-Åke Wahlund.

Sir Winston har nu tagit över två av tre lägenheter i huset.

– Det är en yta på 200 kvadratmeter med ett stort och modernt kök på baksidan. Sedan har vi en sober matsal med plats för 40 personer. Och så två stycken enskilda rum (chambre separée) där gästerna kan sitta och äta enskilt, berättar Per-Åke Wahlund.

Kommer även menyn att präglas av tidsandan?

– Ja, till viss del. Men det kommer också vara mycket moderna smaker. Vi ska försöka hitta de bästa jämtländska råvarorna, men vi ska också titta ut över världen för att hitta de bästa råvarorna.

Ett ansvar som till stor del faller på den nya kökschefen Elin Runudde.

– Det är ett otroligt spännande projekt, säger Elin som på torsdagen testade olika viner uppkörda från Stockholm.

– Drycken har precis som maten en stor del i den här satsningen, säger hon.

Den 20 november ska de första gästerna serveras. De förs då upp via en spiraltrappa på husets baksida där de först möts av en terrass.

– Terrassen tror jag vi kan få till väldigt mysig på sommaren, säger Per-Åke Wahlund.

Inne i restaurangen väntar en mindre bar till höger. Matsalen och de mindre smårummen kommer att avskiljas med stora och vita skjutdörrar.

I taket hänger 60 kilo tunga ljuskronor som tillverkats vid sekelskiftet.

Det låter onekligen som en stor investering?

– Det är en megainvestering som görs. Men jag tror stenhårt på det här, säger Per-Åke Wahlund.