Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telias löfte till länsborna

Telia miljardsatsar och lovar att 4G-nätet kommer att nås överallt där man i dag kan ringa med deras nät, och detta inom två år.

Telia satsar miljarder på sitt mobilnät i Sverige, i satsningen ingår en utbyggnad av näten i Jämtlands län.

– Överallt där man i dag kan prata i sina mobiler kommer man också kunna surfa i 4G-nätet. Utöver det kommer 3G-nätet att byggas ut och 2G/GSM att moderniseras, enligt Nicholas Rundbom, pressansvarig för Telias mobila verksamhet.

Arbetet med mobilnäten ska vara helt färdigt 2015, men till stor del görs arbetet i länet redan 2014.

– I slutet av 2014 ska samtliga kommuner i länet ha 4G-täckning. Den geografiska yta nätet då täcker kommer variera mellan 80 % till mer än 90 % beroende på vilken kommun det gäller, säger Nicholas Rundbom.

Även 3G-nätet ska byggas ut och kommer få samma yttäckning som 4G-nätet.

Kommer GSM-nätet också att byggas ut så fler får mobil täckning för att ringa? I så fall i vilken utsträckning?

– Hela GSM-nätet i Jämtland kommer moderniseras i samband med den satsning vi gör på mobilnätet. Det innebär att hårdvara byts ut på samtliga basstationer. Det kan innebära att kunden upplever bättre täckning, särskilt i utkanten av nätet. Sedan görs det regelbundet viss utbyggnad av GSM-nätet, då särskilt där det varit problem.

Tycker ni inte att det är viktigare att de utan mobil täckning prioriteras så de kan ringa i stället för att andra ska få snabbare mobilsurf?

– Vi prioriterar båda sakerna med den satsning vi gör då det ena inte är viktigare än det andra. Däremot är det efterfrågan på snabb och stabil mobilsurf som ökat snabbast de senaste åren. Sedan kan det fortfarande finnas platser där det inte kommer finnas täckning. Det beror då mest troligen på att det rent praktiskt inte är möjligt att bygga nät där, på grund av omgivningen och terrängen. Det kan även handla om att det saknas kundunderlag. Men det kommer bli stora förbättringar för både mobiltelefoni och mobilsurf i Jämtland.

Mobilt surfande ökar hela tiden, är utbyggnaden nödvändig för att kapaciteten ska räcka?

– Det är nödvändigt. Om man jämför mobilnät med vägar så kan man säga att bilarna blir fler och kräver mer av vägen. Med 4G så kan vi hantera fler bilar samtidigt än vi kan göra med de befintliga näten.

Vilket är det största problemet för konsumenterna i Jämtland just nu gällande det mobila nätet?

– Det har förekommit vissa lokala störningar i länet gällande telefoni och surf, men det är problem som åtgärdas löpande och omgående. Min bild är att det generellt sätt finns ett behov av bättre yttäckning i många län i Sverige, då även Jämtland, och det är det vi adresserar med den satsning vi nu gör på mobilnäten, säger Nicholas Rundbom.