Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telias fasta abonnemang sägs upp för vissa abonnenter.

Vissa av Telias kunder i Åre kommun kommer att få sina fasta abonnemang borttagna. De berörda kunderna kommer att informeras i mars.

Telias projekt teknikskiftet har nu kommit till Åre kommun. Teknikskiftet går ut på att med modern teknik ersätta de äldsta delarna av det fasta telefonnätet. Totalt rör det sig om 50 000 hushåll och företag i Sverige.

Kunderna som får sitt fasta abonnemang uppsagt kommer i stället att erbjudas en ny telefonilösning. De nuvarande telefonerna i hushållen kommer att kunna kopplas in i en särskild adapter. Denna adapter går mot mobiltelefonnäten och kan ta emot svaga mobilsignaler. Om det behövs kommer även en extern antenn att kopplas in. Den nya lösningen innebär också en möjlighet till internetuppkoppling. Detta står i ett brev som Telia skickat till Åre kommun.

De kunder som är berörda bor i Gevsjön, Jämtlands Berge, Kallseded, Konäs, Kallrör och Tossberg.

– Är man berörd som kund får man ett brev hem i brevlådan. Vi går ut med personlig riktad information till varje kund, säger Björn Berg, informationsansvarig på Teliasonera.

Totalt rör det sig om 110 kunder och dessa kommer alltså inte att ha något alternativ. Den 18 september planeras det fasta nätet att stängas ned för de berörda kunderna, cirka 6 månader efter att de fått den första informationen från Telia. Det gamla telefonnumret får kunden behålla.

Enligt Björn Berg kommer tekniken att fungera hos alla berörda.

– Fungerar det inte så rör vi inte kopparnätet. Kunderna som får informationen vet vi att det kommer fungera hos, säger Björn Berg.

Post- och telestyrelsen gjorde förra året en undersökning hos kunder som har den nya tekniken och 70 procent svarade att de var neutrala eller nöjda med förändringen enligt Björn Berg.

Angående priset skriver Telia på sin hemsida att kunderna kommer att kunna "ringa till likvärdigt pris och med likvärdig kvalitet".