Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telia klipper trådarna – fast telefoni ersätts med mobiltelefoni

Långa telefonstolplinjer i glesbygd och små telestationer ska bort när Telia genomgår ett teknikskifte.

Bräcke och Ragunda kommuner är först ut i länet. Där klipps trådarna sjunde maj nästa år.

De minsta stationerna och de längsta linjerna berörs när Telia ersätter fast telefoni med mobiltelefoni, genom det så kallade teknikskiftesprojektet.

På onsdagen var representanter från Teliasonera på länsstyrelsen i Östersund och informerade om förändringarna.

Det finns flera skäl till att detta görs.

– Det finns ett stort underhållsbehov av de små stationerna och långa stolplinjer. Många av kunderna som är kopplade till dessa har redan i dag tillgång till mobila tjänster som dessutom har en bättre prestanda, säger Björn Berg, informationsansvarig Teliasonera.

Han pratar om dubbla infrastrukturer, det vill säga fast och mobil telefoni, och att det i långa loppet inte är värt att underhålla och investera på båda fronter.

– Det kommer heller aldrig vara möjligt att kunderna som är anslutna till de minsta stationerna och de längsta stolplinjerna kan få bredband via det fasta nätet, säger Björn Berg.

Men enligt Björn Berg och hans kollega Anders Bruse, ansvarig för projekt teknikskifte, kommer det inte bli någon egentlig skillnad för de som berörs av förändringen.

– Man kommer kunna ringa för samma kostnad som tidigare, gamla telefoner går att använda, förutom de som har med fingersnurra, funktionaliteten blir den samma och man kommer få ett snabbare bredband, säger Björn Berg.

Men om det inte finns någon mobiltäckning kommer inga förändringar att göras.

– Vi mäter tekniskt hur det ser ut med täckningen. Är det svag täckning går det att använda en inomhusförstärkare, det går också att förstärka med en utomhusantenn om det skulle behövas. Men om det inte finns några alternativ så tar vi inte bort det fasta nätet, säger Björn Berg.

Telia har redan varit ute och gjort mätningar i täckningen i Bräcke och Ragunda kommuner.

– De som berörs av förändringarna kommer att få ett brev som vi skickar 20 oktober. De som inte får något brev berörs inte, säger Anders Bruse.

I Bräcke berörs 140 kunder och i Ragunda sex stycken.

– Man kommer att behålla sitt gamla telefonnummer. Man får ett mobilnummer men kopplar sitt gamla nummer vidare dit, säger Anders Bruse.

Det stora skillnaden är man alltid måste slå riktnumret, även om man ringer till grannen.

Abonnemangskostnaden blir den samma och det blir inte dyrare samtal, bara utlandssamtalen blir dyrare, de kommer ha mobiltaxa.

Om det krävs en förstärkning av signalen med inomhusadapter eller antenn står Teliasonera för den.

– Men kunden får en bindningstid på 24 månader, säger Anders Bruse.

I sju av länets åtta kommuner kommer berörda informeras om förändringar det kommande halvåret, och genomförandet är planerat till och med slutet av augusti 2011.

Tidigare på dagen informerades kommunrepresentanter, polisen och länsstyrelsen.

– Bland kommunernas representanter började man genast prata om upphandling av trygghetslarm. Men det här är ju en ny teknik för oss så i nuläget är den generella uppfattningen att vi avvaktar tills vi vet ännu mer om det här, säger Britt Bohlin, landshövding i Jämtlands län.