Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tekniske chefen blir boss för arenabygget

Den nya multiarenan i Östersund är kommunens största investering någonsin. Och nu har planeringen inför jättebygget kommit igång på allvar. Förvaltningschef Bertil Åsén har utsetts till boss för projektet.

Annons

Den 28 april i år fattades det definitiva beslutet i kommunfullmäktige. En arena för cirka 250 miljoner kronor ska byggas de närmaste åren. I går hölls en presskonferens på Rådhuset som ett slags startskott för fas ett i projektet.

Kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) berättade bland annat att Bertil Åsén har utsetts till projektledare. I dag är han chef för kommunens tekniska förvaltning men lämnar tjänsten under maj månad för att gå i pension. Fast det blir en fortsättning i kommunens tjänst. Tanken är att Bertil Åsén ska ha ett övergripande ansvar och hålla i trådarna för kommunens räkning.

AnnSofie Andersson säger att det fortfarande är mycket som måste ordnas innan spaden kan sättas i marken för att bygga arenan.

– Vi ska köpa marken, vi ska göra en detaljplan och vi ska komma fram till exakt hur vi ska upphandla.

Just upphandlingen är en stor och viktig del av planeringsarbetet. Det finns ett flertal varianter att välja mellan. Ska flera entreprenörer blandas in eller ska någon få uppdraget att hålla i hela bygget? Ska kommunen göra ritningarna på egen hand eller ska även det arbetet göras av någon utomstående? Hur det än blir så kommer hela processen att präglas av en stor öppenhet säger AnnSofie Andersson. Och det har sin grund i den debatt som uppstod innan beslutet fattades.

– Det är väl ingen hemlighet att jag blev irriterad när politiker som varit med under hela processen sedan säger att de inte varit informerade. Då är det en utmaning att kommunicera det här på rätt sätt. Men det här med öppenheten kommer att vara viktigt under det här projektet.

Planeringen beräknas pågå under hösten och byggnationerna väntas komma igång någon gång under nästa år. AnnSofie Andersson hoppas att arenan ska stå klar under senhösten 2012.