Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tekniska problem hos SOS Alarm

SOS Alarm har sedan klockan 12.00 stora tekniska problem. Problemet verkar dock vara löst och systemet ska vara i full gång klockan 17.00. Allmänheten har dock inte drabbats av haveriet.

– Det har gått att ringa. För vanligt folk betyder de här teknikproblemen ingenting.

Det säger Anders Klarström, presstalesman för SOS Alarm i Sverige AB.

Det var strax före lunch som operatörerna på larmcentralen upptäckte att det datorsystemet inte fungerade helt tillfredställande.

– Vi går i så kallad alternativ datordrift nu. Det betyder att vi har ett parallellt system och att vi har stängt ner huvudsystemet eftersom det inte går hundraprocentigt.

Men haveriet drabbar inte allmänheten och Klarström poängterar att telefonsystemet inte är drabbat utan fungerar precis som vanligt.

– Det här handlar om ett datorstöd för våra operatörer. I slutändan kan vi använda papper och penna också, men nu har vi ett alternativt datorsystem som fungerar och det använder vi tills vi hittar felet i huvudsystemet.

Strax efter klockan 16 på onsdagen verkade problemen vara lösta.

– Vi är i övergång till det ordinarie systemet och det ska påbörjas klockan 17.00. Men jag kan inte svara exakt när Östersundscentralen är tillbaka i det ordinarie systemet.

Sverige har totalt 18 SOS-centraler.