Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tekniksprånget – praktik för blivande ingenjörer

Ingenjörssatsningen Tekniksprånget har ökat i rekordfart. En satsning som vänder sig till teknikintresserade ungdomar som konkurrerar om åtråvärda praktikplatser. Men i Jämtland är praktikplatserna få.

Tekniksprånget drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, på uppdrag av regeringen, med anledning av att det i framtiden kommer att blir stor brist på ingenjörer i Sverige.

Näringslivet deltar i satsningen där nyexaminerade studenter som avslutat naturvetenskapliga eller tekniska programmet kan söka en fyramånaderspraktik med lön på 13 500 kronor i månaden.

Tekniksprånget startade hösten 2012 där knappt 500 ungdomar sökte och med enbart nio företag involverade.

Till höstens omgång sökte 2 000 ungdomar till 45 diverse företag i hela Sverige, 320 av dem fick en praktikplats. I Jämtlands län fanns det dock endast två praktikplatser att söka till.

Swedavia AB beslutade centralt att de skulle delta i satsningen och 20 praktikanter totalt kommer därför att arbeta vid flygplatserna Bromma, Landvetter, Umeå, Arlanda och Åre Östersund.

– Tanken är att de ska få en inblick i företaget och samtidigt vill vi inspirera praktikanterna till fortsatta studier, säger flygplatschef Susanne Norman, vid Swedavia i Östersund.

Av 36 sökande till Åre Östersund Airport var det till slut Daniel Charmi från Östersund och Linnea Asberg från Skövde som knep de två praktikplatserna på flygplatsen.

– Jag fick ett vykort hem i brevlådan om Tekniksprånget och blev nyfiken så jag sökte platsen via nätet, säger Linnea Asberg som har anknytning till Frösön, där hennes mormor växte upp i ett torp inte långt från flygplatsen.

– Det känns bra att vara tillbaka och jag har varit mycket häromkring, säger Linnea som gick ut teknikprogrammet i våras och planerar att läsa vidare till ingenjör.

Daniel Charmi läste naturvetenskapliga programmet vid Östersunds Gymnasieskola. Att det blev just naturvetenskap beror på att det enligt Daniel ger många valmöjligheter. Och intresset för teknik finns där.

– Jag byggde ett två meter högt vindkraftverk tillsammans med en kompis som del av ett skolprojekt, säger han.

Tack vare ett tips från en kompis skickade han in en praktikansökan bara två dagar innan ansökningstiden gick ut.

Lönen var en viktig anledning för både Linnea och Daniel för att de skulle söka sig till Tekniksprånget.

Första veckans introduktion är avslutad och nu ska de bland annat arbeta med en större teknisk dokumentation av fastighetsritningar som ska digitaliseras samt några mindre projekt som rör ventilation, belysning och energi.

– Jag hoppas att jag kommer att få relevanta erfarenheter av min praktik som jag kan ha nytta av i framtiden, säger Daniel Charmi.

– Jag vill få en inblick i arbetslivet så att jag vet mer vad det här arbetet handlar om, säger Linnea Asberg.