Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teknikskiftet ett lyft för tecknandet

LT fyller 90 år i år. Många profiler har passerat i spalterna. En del har jobbat upp mot 40 år på tidningen – och har hunnit bli välbekanta ansikten. Vi har bett dem att se tillbaka och berätta om sitt bästa minne från sin tid på Länstidningen.

Klicka här för att läsa tidigare delar i artikelserien

1979 stegade jag upp på Länstidningens redaktion med en bunt teckningar under armen. Jag skulle träffa Länstidningens dåvarande politiske redaktör Håkan Quisth.

Han kikade på mina bilder och verkade gilla det han såg. Vi kom överens om att jag skulle börja rita åt Länstidningen på frilansbasis. Jag körde igång och kom så småningom att rita åt en rad tidningar runt om i landet. I det här läget handlade det nästan uteslutande om bilder för ledarsidor.

I början på 90-talet införskaffade jag en dator och tanken var att kunna förse bland annat Länstidningen med kartor, tabeller och övrig grafik. Det blev ett lyft i bildskapandet. Efter lite experimenterande kunde jag kombinera traditionellt tuschtecknande med modern teknik. Nu gick det lätt att göra bilder i färg, eventuella olyckor som utspillt tusch behövde inte innebära katastrof och många bortkastade timmars arbete. Det mesta gick att retuschera i datorn. Att sprida bilderna var också mycket enklare. Posten miste en kund. I stället för att skicka tjocka kuvert med bilder landet runt mejlade man iväg dem. Framme på någon minut. Med en egen hemsida (makibilder) kunde man visa upp sina alster för en stor publik.

Det var en spännande tid. Dels att lära sig datorn från grunden och dels att lära sig ganska avancerade ritprogram. Det blev många kvällar och nätter framför datorskärmen. 1995 tyckte Länstidningen att man behövde mina tjänster på heltid. Jag sade upp mig från mitt jobb som bildlärare och har sedan dess gjort det jag älskar mest av allt.

Kjell Nilsson-Mäki

Läs nästa vecka: Lena Wikström berättar om mötet med Alice Timander i Strömsund.