Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teknikland i Optand laddar för invigningen

Om drygt två veckor kommer det nybyggda Teknikland i Optand att invigas med pompa och ståt. Den 20 miljoner kronor dyra anläggningen med lokaler för militärhistoria, flyghistoria och bilhistoria är uppförd i samarbete med Jamtli historieland.

Merparten av de satsade pengarna kommer från EU-medel. LT har tidigare skrivit om själva planeringen och bygget av tekniklandet och nu är det bara finputsen som återstår innan landshövdingen Britt Bohlin ska inviga hela härligheten den 5 juni.

Då ska även skådespelaren Mikael Tornving vara moderator för själva invigningsprogrammet, som består av flyguppvisningar, utställningar, modellflyg och tävlingar.

– Alla sliter som djur inför öppnandet då allt ska vara klart säger Christina Wolff, som är samordnare på Teknikland. De flesta som är här både dag och natt jobbar ideellt för att kunna visa upp så intressanta miljöer som möjligt.

Wolff berättar att anläggningen kommer att ha en egen restaurang som öppnar samtidigt med invigningen.

– Hela sommaren fram till den 21 augusti kommer hela Tekniklandet ha öppet sju dagar i veckan.

Inne i den militärhistoriska delen håller Rolf Maserius att fetta in alla gamla läderdetaljer. Vid LT:s besök har turen kommit till den uppstoppade hästen Anders, som tjänstgjorde på A4 under sin levnad.

– Eftersom jag är född inne på A4:s område så minns jag mycket av det som kommer att visas upp här på museet, säger han.

Rolf berättar också att han jobbat på regementet hela sitt yrkesverksamma liv.

En som inte är riktigt nöjd med de nya lokalerna är Christer Borgström.

– Vi hade egna museer på A4, I5 och F4. Nu ska allt som fanns där samlas på samma yta här. Det säger sig själv att det inte kommer att få plats. Vi skulle behöva tre gånger så stor yta här för att kunna visa våra samlingar. Nu får vi ha mycket i förråden i stället.

Men militärmuseet kommer ändå få plats med bland annat karoliner, kanoner, militärmusikhistoria och filmsal.

Hos grannen, veteranbilsklubben, så jobbar man också frenetiskt för att allt ska bli klart.

– Vi kommer att hinna fast det blir stressigt, säger vice ordförande i klubben, Arne Nilsson, samtidigt som han sätter fast hjulen på den leksaksbuss som klubben har byggt i sina lokaler.

– Vi ska ha mycket för barnen här. Bland annat håller vi på att bygga en bana för elbilar som ska finnas här utanför.

– Inte nog med att vi ska göra klart våra nya lokaler, vi har också flera stora evenemang som vi jobbar med samtidigt, fortsätter han.

Arne Nilsson berättar om den stora marknaden som klubben har tillsammans med SHRA i Östersund i slutet av maj. Där blir det underhållning och utställning av veteranbilar bland annat.

– Så har vi invigningen den 5 juni och helgen efter så är det dags för vår Sverigeklassiker Storsjörallyt, som är det största evenemanget som klubben har haft sedan vi startade verksamheten 1970. Redan nu är över 100 fordon från hela landet anmälda, säger Arne Nilsson.

– Bilarna kommer att samlas här på Teknikland för att åka olika vägar till Campus, där Bosse Bildoktorn ska presentera samtliga fordon. Därefter åker vi till Wången för middag och dans. Som en kul grej kan jag berätta att många av de anmälda bilarna är tunga fordon, som lastbilar och bussar.