Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teknikhus ska fånga upp ungas kreativitet

Kommunen och näringslivet behöver bli bättre på att intressera barn och ungdomar för teknik och entreprenörskap.

Frågan om ett teknikens hus i Strömsund har varit uppe på politikernas bord och kommunstyrelsen har ställt sig bakom förslaget.

Idén kommer från Mikael Persson på Engcon, Strömsundsföretaget som framgångsrikt utvecklar ett redskapsprogram för grävare.

– Jag tycker det här är jätteviktigt och på andra platser i landet har man lyckas med det här, säger Mikael Persson.

En anledning till initiativet är att industriföretagen i kommunen behöver ungdomar till sina verksamheter på både kort och lång sikt. Det finns också en tydlig lucka för barn och högstadieungdomar, när det handlar om teknik och företagande

En liten arbetsgrupp jobbar med frågan och ska lämna en rapport till kommunen i maj. Sedan krävs ett beslut för genomförande eller inte.

– Ungdomar kommer att flytta härifrån om det inte finns några jobb. Det gäller att nischa in dem på de jobb som finns och vi tycker det är viktigt att de stannar kvar här.

– Det handlar inte bara om att skapa ett teknikintresse, även ett entreprenörskap är viktigt att få fram, säger Mikael Persson.

Förmågan att jobba med sin kreativitet och driva idéerna till företagsamhet är sådant som de unga ska få förståelse för om teknikhuset kommer i gång.

– Vi har sagt att barn från sju år och uppåt ska kunna vara med och på så sätt väcks intresset så tidigt som möjligt. Alla är inte intresserade av att spela fotboll och ishockey.

Tanken är inte att skapa en IT-miljö med datorer.

– Det här ska vara mer praktiskt och man kunna göra saker med händerna genom enkla övningar som efterhand blir mer komplexa, säger Mikael Persson.

I arbetsgruppen ingår han själv samt fyra personer med koppling till skola och näringsliv.