Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tehuset stänger – har för få gäster efter ombyggnad

Tehuset i Östersund tvingas lägga ned sin verksamhet. Orsaken är dels att fastighetsägaren Akelius vill bryta kontraktet i förtid, dels att fiket inte går runt sedan passagen i Traktörenhuset stängdes i april.

Annons

På fredagar har det ofta varit fullsatt på Tehusets fik. Men det var förut – innan Akelius byggde om Traktörenhuset och stängde igen passagen på övre plan. När LT besöker Tehuset den här fredagseftermiddagen är det runt fem personer som fikar.

– Vi brukade få in 15 000-17 000 kronor i kassan på fredagar. Folk gick härifrån för att det inte fanns någonstans att sitta. Nu drar vi kanske in 4 000 en sådan här dag, berättar Dennis Molin som drivit Tehuset sedan januari förra året.

I samband med ombyggnationen av Traktörenhuset befarade flera butiksägare att den stängda passagen skulle leda till färre kunder i och med att genomströmningen av folk upphörde. Dennis Molin berättar att det har gått runt en protestlista i huset där 2 000 personer skrev under för att passagen skulle öppnas igen.

Och för Tehuset har det verkligen gått utför sedan april. Dagskassan har i princip halverats. Dennis Molin uppskattar att han förlorat 2 000-3 000 kronor per dag på vardagar och 10 000-12 000 kronor per dag på helgerna. Tidigare hade han fyra heltidsanställda, nu har han ingen heltidare utan bara timanställda. Ännu är det oklart exakt vilket datum butiken ska slå igen.

– Det enda jag vet säkert är att jag ska stänga, säger Dennis Molin, som driver Tehuset.

– Jag skulle nog inte ha kunnat fortsätta ändå efter att de stängde passagen, men nu vill Akelius säga upp kontraktet i förtid. Annars hade jag försökt ett tag till, fortsätter han.

Kontraktet går egentligen ut först i maj nästa år, men enligt Dennis Molin vill Akelius bryta kontraktet i förtid och har erbjudit honom en ersättning. Just nu håller de på att förhandla om beloppet. Han vet inte varför Akelius vill säga upp kontraktet.

Ända sedan Dennis Molin tog över Tehuset har han upplevt att Akelius inte bryr sig om honom som hyresgäst. Flera gånger har han till exempel påtalat att de har problem med vattenläckor i taket. När det har regnat och varit mycket snö har det droppat in i fiket, men Akelius har bara uppmanat honom att ställa en hink under läckan och sagt att de inte har haft tid att laga den. Han är trött på deras bemötande.

Någon fortsättning av Tehuset tror han inte att det blir.

– Inte som det ser ut just nu, säger Dennis Molin.

• Har du fått några reaktioner från kunderna?

– De tycker att det är jättetråkigt att vi ska stänga, säger Dennis Molin.