Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teddybears: Iggy Pop tycker att vi är svingrymma

De maskerade rockarna i Teddybears lyckas fortfarande överraska, efter nästan 20 år som band. På lördagen gör de sin första Yranspelning någonsin.

– Vi har hört att den festivalen ska vara helgrym, säger sångaren Patrik Arve.

Annons

Teddybears taktik tycks vara att alltid göra det de minst förväntas att göra. Från att använda dansbandet Torgny Melins till förband, till att spela en elektronisk version av operan Don Juan på Dramaten i Stockholm. Taktiken har gjort att de känns lika fräscha idag som när de började på det tidiga 90-talet.

Under turnén till albumet Devils Music har de vägrat ställa upp på bilder utan björnmasker och kostymer på sig. Spekulationerna till maskeringen har varit många, men enligt sångaren Patrik Arve är anledningen till utklädanden mycket enkel.

– Att vara coola, bjuda på lite show. Typ som Kiss. Vi vill göra en coolare visuell produktion. Det är roligare att se på än tre gubbar i skägg, säger Patrik Arve och berättar att maskerna inte bara har fördelar

– Tänk dig själv att du har en hink på huvudet. Så har du två små hål som du ser ut igenom. Jag uppfattar det som inte helt behagligt. Men vadå, det blir en cool show.

Teddybears började som ett hardcoreband, ett gäng killar med instrument i en replokal. Idag är de tre medelålders män som gör musik med sina datorer.

Alla har varsin datorstation där vi gör musik och kommer med skisser som man inventerar lite då och då. Man flyttar musik fram och tillbaka. Det är en stor skillnad från när man var ett rockband som stod i en replokal.

Influenserna är en annan sak som förändrats. Patrik Arve avslöjar att de inte själva lyssnar på särskilt mycket av den glada electropop de själva producerar.

– Vår musik återspeglar våra skivbackar. Vi alla har olika musiksmak och den gemensamma nämnaren är hiphop. Och jag är sjukt mycket reggae. Jag är 80 % reggae och 10 % hiphop.

På senaste albumet Devils Music har Teddybears med sig andra artister på nästan alla låtar. De senaste åren har de arbetat med rappare som Cee-Lo (Gnarls Barkley) och Swing Fly, reggaeartister som Mad Cobra och Elephant Man. Tillsammans med punklegenden Iggy Pop gjorde de cover på Teddybears gamla dänga Punkrocker.

– Han gör bara grejer som han tycker är coola, och han tycker att vi är svinbra. Så jag och Klas (Åhlund, gitarrist i Teddybears, reds. anm.) åkte ner till Miami och spelade in med honom. Han var sjukt strukturerad, och hade sju olika textidéer. Han hade övat och var helt artig, säger Arve, som verkar aningen distraherad av Swing Fly och Rodde (Infinite Mass) som spelar pingis i rummet intill i deras turnétält. Två av de musiker de har med sig på turnén vars sista spelning blir på Storsjöyran. Där har Teddybears aldrig spelat förut.

– Det är svinkul att få lira. Det är skumt att vi inte har blivit bokade förut. Vi har hört att den festivalen ska vara helgrym.

Det har viskats om att björnmaskerna Teddybears använder skulle vara ett sätt för bandet att kunna vara på flera platser samtidigt. Ett rykte som Patrik Arve varken förnekar eller bekräftar.

– Det vet man inte, säger Patrik Arve med ett mystiskt PR-leende.

Olle Wännström

Teddybears, Torget lördag 00.30