Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teatern tar itu med konsumtionens brutala konsekvenser

/
  • ”Det är hemskt, men samtidigt vill den så väl den här pjäsen.  Vi måste hitta ett annat sätt att förhålla oss till varandra, det är budskapet” säger Hugo Hansén, regissör (i mitten). Foto: ANDREAS APELL / SCANPIX

Konsumtionspsykos, kriskabaré och konst-världens finansallians.

Nu kommer pjäserna om den ekonomiska krisen.

Annons

Först ut är ”Shopping and fucking” på Stockholms stadsteater.

Den brittiska dramatikern Mark Ravenhills brutala och sexuellt utlevande 1990-talsdebut skildrar ett gäng storstadsungdomar som konsumerar knark, kostymer och sex. Men framför allt berättar den om några förvirrade människor som talar om varandra som transaktioner. Som sexpratar män till orgasm på telefon för att tjäna snabba pengar.

Regissören Hugo Hansén beskriver pjäsen som en både emotionell och intellektuell fullträff som får honom att tänka på Immanuel Kant och dennes teorier om parallella värdeskalor, om människovärde kontra prisvärde.

– Svaret på konsumismen är att definiera en människa som oersättlig. De har inte ord för det i pjäsen men det är precis det de letar efter. De letar efter något som gör att de kan slippa känslan av att vara helt utbytbara hela tiden.

Hugo Hansén har velat sätta upp ”Shopping and fucking” länge, men att det sker just nu, mitt under den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet, är ingen slump.

– Det är inte så att man sitter och tänker ”vilken ekonomisk krispjäs ska vi göra nu?” Däremot känner man ju in vad som känns rätt.

Om ”Shopping and fucking” skildrar ett iskallt samhälle där konsumtion blivit religion skriver Johan Huldt just nu på en kabaré om den ekonomiska krisens många absurditeter, om vilka värden som blir kvar när de ekonomiska korthusen rasar. I ”Stadsteater Bank”, som också den sätts upp på Stockholms stadsteater, har de klassiska figurerna Spara och Slösa fått sällskap av lillasyster Låna.

– Den gamla moralen gäller inte längre. Om alla sparade skulle ju ekonomin kollapsa, säger Johan Huldt.

Fotnot: ”Shopping and fucking” har premiär i morgon på Stockholms stadsteater, Klarascenen. ”Stadsteater Bank” har urpremiär på Klara Soppteater 15 september.

Mer läsning

Annons