Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glamour och jämtländsk scenkonst i skitiga, rosa gummistövlar

/
  • Emilie Zackrisson sjunger om hur trist det är att vara ny sedel.
  • Patrik Zackrisson och Mats Hurtig som danssugna pensionärer på äldreboende.
  • Mats Eklund sjunger om en post som är försenad.
  • Mats Hurtig som doktor Paolo Macchiarini och hans luftstrupar.
  • Emilie Zackrisson sjunger om fiber, ett nummer som enligt LT:s recensent var rätt i tiden.
  • ETTAPUFF   Krutgummorna Ada, Beda och Ceda dyker upp även i år i Östersundsrevyn. Årets revy hade premiär på trettondagsafton och temat är högaktuellt: Byggfeber. Läs vad LT:s recensent tyckte om premiären.
  • Clowner till pojkvänner blir det i årets Östersundsrevy. Emilie Zackrisson spelar flickvän till clownen som spelas av Mats Eklund.
  • Therese Blomgren, Marit Eriksson och Emilie Zackrisson framförde

Annons

En bra stad ska ha en bra revy, förkunnar Republiken Jämtlands Populärkulturminister Christer B Jarlås i programbladet. I så fall måste Östersund vara en riktigt bra stad. Årets revy "Byggfeber" byggde vidare på framgångsreceptet.

Första akten kändes dock aningen svagare.

En del nummer, som "Vem har monopol" och "Förfest på hemmet" lyckas man inte riktigt knyta ihop på slutet, trots en stark inledning. I "Vem har monopol" träffar ett par kängor mitt i prick. Men mynnar sedan ut i ett slags ingenting, där man väntar på en punchline som aldrig kommer. Pluspoäng ändå för modet att våga vara lite elak och balansera på gränsen mot det plumpa. I "Förfest på hemmet" stressas slutpoängen fram så snabbt att jag nästan missar den.

Men det var de enda klagomålen från min sida.

I och med akt två så var det gasen i botten från första början. Personligen blev jag mycket förtjust i det Monty Pythondoftande smått knäppa musikaliska tramset i "New Deli" och Emilie Zackrissons "Flöjta på".

"På gymmet" och "N’rektu’n hårding" bevisar, som tidigare år, att Jan Sundbergs texter har en magnifik fingertoppskänsla i sitt jämtländska betraktande av omvärlden. Där nådde Mats Hurtig en ny storformsnivå. Frågan är om han någonsin har varit bättre?

Även numret "Fiber" är smart samhällskritik rätt i tiden.

Den starkaste och mest eftertänksamma texten lyfts genomtänkt fram i "Som om vi vore Lady Marmalade". Budskapet om respekt oavsett klädsel träffade helt rätt. Och drog förtjänt även ner en av kvällens starkaste applåder.

Just kläderna var för övrigt klockrena i samtliga sammanhang och tillsammans med den vansinnigt snygga scendekoren bidrog detta till att man bara drogs in i revyns magi.

Patrik Zackrisson och Mats Eklund får dra ett tungt lass. Med texter, musik och skådespel. Det levererade de bergsäkert. Även när de råkade improvisera.

Therese Blomgren var fullkomligt strålande. Hennes komiska skicklighet lyste som överpedagogisk lärare på "Hantverkskursen" samt märklig grannfru som stal showen i spring-i-dörr-farsen i fickformat Att älska din nästa. Där visade även Marit Eriksson prov på komisk talang.

Marit Eriksson måste ha en eloge för urstarka sånginsatser, där hon fick sväva ut en del samtidigt som hon var den som tydligast levererade sin sångtext.

Emelie Zackrisson var säker och stabil rakt igenom. Det var underhållande i varje sekvens hon var med i.

Det mesta som har hänt under året, själva essensen av 2016, har man lyckats få med. Samhällskritik, funderingar, eftertänksamhet. Lite sång, lite dans. Lite färgsprakande trams. Det är glitter, glamour och jämtländsk scenkonst i skitiga, rosa gummistövlar. Årets Östersundsrevy håller samma höga nationellt gångbara standard som alltid. Det man fick var tre timmar av skön underhållning, som man vill bära med sig i minst ett år framåt.

Mer läsning

Annons