Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teater för små och stora i hela länet

/
  • På 50 minuter behandlas åtskilliga av livets stora frågor i klassrumspjäsen ”Dilemman”. Harleen Sandelin och Jimmy Lindström heter skådespelarna som bjuder in länets 9–11-åringar till en interaktiv teaterupplevelse.
  • Anita Nyman och Helena Svartling gör en lustfylld kabaré med texter av Lars Forssell.

En klassrumspjäs och en bygdegårdsföreställning. Två skådespelare i varje. Länsteatern satsar i vår på två små uppsättningar som ska nå en stor publik i snart sagt varje hörn av länet.

Annons

I morgon torsdag får Fagervallsskolans femmor bevittna premiären på ”Dilemman”, en interaktiv föreställning för barn i åldern nio till elva år. Med utgångspunkt från klassiska texter av bland andra Sofokles och Shakespeare diskuterar skådespelarna Harleen Sandelin och Jimmy Lindström eviga frågor med sin unga publik.

Hämnd och förlåtelse, kärlek och hat, liv och död – lika aktuella ämnen i Grekland på 400-talet före Kristus och i England på 1500-talet som i Jämtland i dag.

– Det är naturligtvis just för att de behandlar sådana dilemman som ”Antigone” och ”Hamlet” blivit klassiker, säger regissören Olle Törnqvist som arbetat fram föreställningen tillsammans med skådespelarna.

Att spela interaktiv teater för barn är en balansgång – barnen ska medverka men inte ta över.

– Vi har spelat för provpublik och fått jobba en del med att hitta gränsen mellan att bjuda in och att äga situationen, säger Jimmy Lindström.

Barnen vill gärna vara med och diskutera, men när Harleen och Jimmy övergår från att ställa frågor till att spela upp utvalda scener ur de klassiska dramerna, då har de visat sig att de blir de tysta och lyssnar.

– Barnen förstår direkt att ”nu är det teater”. De tycker texterna är vackra, säger Olle Törnqvist.

Vackra texter blir det också i vuxenföreställningen ”Forssell”, en kabaré med sånger och dikter av Lars Forssell som Helena Svartling och Anita Nyman satt ihop.

– Vi har gjort det helt utifrån vår egen lust, svarar de på frågan hur det gått till väga när de valt ur Forssells stora produktion.

Båda skådespelerskorna har länge känt starkt för Lars Forssells texter, berättar de, och att nu få kliva in i hans värld på allvar har varit underbart:

– Forssell är hög och låg, bred och smal, jättedålig och jättebra, säger Anita Nyman.

En rad skickliga musiker erbjöd sig att följa med och spela när de hörda talas om kabarén. Men skådepelerskorna bestämde sig för att våga spela själva – på varsitt elpiano.

– Vi vågar just för att det är Forssell, säger de.

”Forssell” är en samproduktion mellan länsteatrarna i Jämtland och Västernorrland och pjäsen kommer att turnera till bygdegårdar och föreningshus i båda länen. Premiär i Bräcke på lördag.

Mer läsning

Annons