Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teater Barda: ”Megafon” är en pjäs som alla borde se

/
  • ”Att spela teater och turnera tillsammans har lärt oss massor”, säger från vänster Erik Persson, Stefan Åberg, Johanna Balsjö, Anna Norrman, Christin Berglund, Ronny Evertsson och Therese Hansson.
  • Henrik Ögren är pjäsens regissör. ”Han kan vara ganska tjatig och sträng. Därför har vi gett honom smeknamnet ’Strängnäs’”, säger skådespelarna. Till höger Christel Lundblad. Foto: henrik Flygare
  • ”Varför får inte jag vara med?” frågar blinda Rosa, spelad av Frida Edlund. ”Inte kan du det, du som är blind”, säger regissören Henrik Ögren, spelad av sig själv. Men visst kan Rosa. Hon tar över scenen och gör ett uttrycksfullt dansnummer till tonerna av  ”Svansjön”. Foto: Henrik Flygare

De gjorde succé med sin första föreställning, den lättsamma sagan om ”Dunderklumpen”.

Nu utmanar Teater Barda sin publik med något betydligt allvarligare.

– ”Megafon” har vi gjort själva. Den handlar om oss och är en pjäs som varenda människa borde se.

Annons

En ensam tjej gör entré på den tomma scenen. Tittar rakt ut i publiken och säger:

– Jag heter Jane och jag är funktionshindrad.

Kamraterna i ensemblen följer efter en i taget. Presenterar sig med namn och diagnos.

– Jag är utvecklingsstörd.

– Jag har en mental retardation.

– Jag har Downs syndrom.

Presentationen utmynnar i ett kaotiskt utbrott, ett samfällt protestskrik mot alla gränser vi konstruerar mellan människor och alla stämplar vi sätter på varandra.

Men i nästa scen möter vi Rosa, som inte skulle få vara med från början. Hon är den enda i pjäsen som är blind och då har de andra bestämt sig för att hon inte kan och inte passar in.

För normal eller onormal – det beror förstås på vad du jämför med. Och det visar sig att den här gruppen inte är annorlunda än några andra grupper – i skolan, i arbetslivet, i samhället i stort. Man söker likheter och igenkänning, inkluderar den som är som en själv, utesluter den som avviker.

”Megafon” baseras på skådespelarnas egna erfarenheter och präglas av ett djupt allvar, men också av en stor portion humor och självironi. För alla mår vi bra av att kunna skratta åt oss själva ibland. Och det är tillåtet skratta åt en utvecklingsstörd – åt Teater Barda på en jämtländsk teaterscen likväl som åt praktikanten Jerry i TV-reklamen.

Pjäsen vänder sig särskilt till alla som arbetar inom vård, skola och omsorg.

– Men vi hoppas att vi ska få spela mycket för allmänheten också. Sju föreställningar är inbokade i höst och till våren blir det förhoppningsvis en ny turné, säger regissören Henrik Ögren.

Turnén med ”Dunderklumpen” i våras gav mersmak:

– Då lärde vi verkligen känna varandra, blev ett riktigt sammansvetsat gäng, säger Maria Eurenius och de andra fyller i:

– Vi lärde oss massor. Att ta ansvar och passa tider. För alla behövs och ingen har en liten pluttroll.

– Och ibland är man jättetrött men man kämpar på och följer med ändå, säger Ronny Evertsson.

Den 19 november är det premiär för ”Megafon” i Länskulturens svarta låda.

Mer läsning

Annons