Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teater Barda har stora saker på gång – om de får sitt projekt förlängt

/
  • Teater Barda bjöd politikerna på en stark och rolig föreställning i samband med fullmäktigemötet i onsdags. Från vänster Therese Hansson, Frida Edlund, Erik Persson, Malin Jungbäck, Johanna Balsjö, Sandra Arkander, Stefan Åberg, Ronny Evertsson, Christin Berglund, Olof Hedman och Camilio Pizarro. Längst fram Maria Eurenius, Anna Norrman och Christel Lundblad. Saknas på bilden gör Victoria Olofsson. Foto: Åsa Eriksson Ahnfelt
  • Starka känslor och intensivt utspel kännetecknar Teater Barda. Här pågår en kraftmätning mellan rollfigurerna Jörgen (Erik Persson) och Lielotte (Barbro Skalman).
  • Henrik Ögren och Barbro Skalman hoppas få fortsätta arbeta med Teater Barda även efter årsskiftet.

Häromveckan fick Teater Barda 300 000 kronor från kulturrådet, men blir det några pengar från kommun och landsting?

– Det ser ljust ut, även om inte några formella beslut är fattade. Vi hoppas få besked före sommaren, säger Henrik Ögren, projektledare och regissör.

Annons

Teater Barda, scenkonstgruppen för funktionshindrade som gjort succé med båda sina pjäser – "Dunderklumpen" och "Megafon" – är ett treårigt projekt under Estrad Norrs paraply. Projekttiden går ut vid årsskiftet, och om Teater Barda ska få leva vidare beror på om det går att få loss pengar för en ny projektperiod.

Häromveckan avsatte Kulturrådet 300 000 kronor till Teater Barda vid en bidragsutdelning där experiment, idéutveckling och nya former för samverkan prioriterades. Men de statliga pengarna måste kompletteras med regionala och lokala.

För att visa politikerna hur bra och viktig verksamheten är har Teater Barda under våren spelat för både landstingsfullmäktige och Östersunds kommunfullmäktige. Landstingspolitikerna fick bara se halva föreställningen – de kunde inte avsätta mer än 20 minuter. Men ledamöterna i Östersunds kommunfullmäktige tog sig i onsdags tid att se hela den starka, roliga och mycket tankeväckande "Megafon".

Pjäsen bygger på skådespelarnas egna erfarenheter och beskriver bland annat hur det känns att ses som en diagnos och inte som en individ, att få sin dagliga tillvaro inrutad av någon annan, att inte få bestämma själv vem man ska umgås med.

Med starkt utspel och en avväpnande humor träffar Teater Barda mitt i prick med sitt budskap och det märktes tydligt att politikerna var berörda av föreställningen. Och att det finns en samsyn om att Teater Barda måste få leva vidare.

– Det är mycket högt prioriterat i våra budgetdirektiv, sade vård- och omsorgsnämndens ordförande Katarina Nyberg Finn (S) innan hon tillsammans med de övriga politikerna skyndade vidare in i sessionssalen för att fatta beslut om multiarenor och annat som stod på fullmäktiges dagordning just den här dagen.

Teatergruppen tyckte föreställningen hade gått bra och var nöjda med gensvaret:

– Kul och viktigt, tyckte Christin Berglund och Anna Norrman om att spela för politikerna, särskilt när de stannar och ser hela pjäsen.

Totalt är ett 30-tal föreställningar av "Megafon" planerade och den här var nummer 20 i ordningen. För mig som såg delar av pjäsen i samband med premiären och nu fick se den igen, är det tydligt att mycket hänt under resans gång. Säkerheten och självförtroendet har växt hos alla skådespelare, och det har de nytta av inte bara på scenen utan även i det dagliga livet utanför:

– Jag säger ifrån mer nu. Andra kan inte bestämma över mig hela tiden, säger Erik Persson.

– Det är bra att lära sig prata högt och tydligt, säger Stefan Åberg.

Alla skådespelarna jobbar halvtid i teatergruppen och halvtid på andra jobb i Mica-gruppens regi. Sandra Arkander jobbar i en utomhusgrupp vid Folkets hus på sin andra halva och tycker att det fungerar bra:

– Men jag utvecklas mer på teatern, säger hon.

Till sommaren ska fem av skådespelarna i Teater Barda vara med i Estrad Norrs sommarpjäs "Vidundret".

– Det var ledningens initiativ och de fem har valts ut vid en typecasting på samma villkor som alla andra som ska vara med, säger Henrik Ögren.

Han berättar också att Teater Barda till hösten ska arbeta fram en gemensam julföreställning med Estrad Norr sångare och musiker.

Och om projektet blir förlängt och ni får fortsätta efter årsskiftet, vad händer då?

– Då har vi stora planer, men dem är det för tidigt att berätta om än.

Åsa Eriksson Ahnfelt

Mer läsning

Annons