Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tåssåsenvargen tillbaka?

En varg har vandrat in i länet från Västernorrland.

Jiingevaerie sameby har ansökt om skyddsjakt samtidigt som länsstyrelsen väntar svar på spillningsprov för att få reda på var vargen kommer från.

Den ensamma vargen spårades först av Västernorrlands länsstyrelse varpå länsstyrelsen i Jämtland tog över när den passerade länsgränsen i trakterna av Järkvissle och Sörbygden.

– Den har kommit från sydost. Vi spårade den i trakterna mellan Sörbygden och Kälarne men i onsdags kväll tappade vi spåren, säger Johan Nyqvist vid länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Vargen har vid två tillfällen rört om i Jiingevaerie samebys renhjordar vilket har gjort att två ansökningar om skyddsjakt lämnats in till länsstyrelsen.

Om det är den berömda Tåssåsenvargen som är tillbaka i länet, efter att i början av februari ha flyttats söderut för tredje gången, eller om det är en annan individ med värdefull genetik kommer spillningsprovet att kunna visa. Först därefter kommer beslut om skyddsjakt att fattas.