Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tåsjö laddar för musikfest i dagarna tre

Kyrkokören i Tåsjö får förstärkning från Nora i Västmanland till helgens musikfest "Musik vid Tåsjö stränder". På lördag kväll sjunger kören tillsammans med Järnboås och Vikers kyrkokörer och saxofonisten och kompositören Boo Egebjer. På söndag avslutas evenemanget med en festgudstjänst med samma konstellation.

Annons

– Vi har ett par sångare i vår kör som kommer där nerifrån, och de har förmedlat kontakten med Norakörerna, berättar Margareta Dahlén som är kantor i Tåsjö församling och initiativtagare till musikfesten som i år hålls för nionde året i rad.

Margareta tycker det är viktigt att få inspiration utifrån.

– Det är alltid givande att sjunga tillsammans med andra körer. Och sångarna från Nora tycker det är exotiskt att få komma upp till Norrland.

Vikers och Järnboås körer kommer att sjunga ett antal sånger av Boo Egebjer, jazzsaxofonist och en av landets ledande kompositörer av nutida kyrkomusik. Egebjer själv är också med och spelar till.

Tåsjö kyrkokör sjunger också ett antal sånger på egen hand och så blir det sju-åtta gemensamma, berättar Margareta Dahlén.

Hon vill också puffa för fredagskvällens utdelning av Mait och Yngve Jönssons stipendium, som i år går till folkmusikern och multiinstrumentalisten Matti Norlin. Han är född i Hoting, bosatt i Stockholm och enligt Margareta en fantastisk ambassadör för Tåsjös kultur. Senare på kvällen uppträder Matti Norlin tillsammans med sin grupp Skrömta.

På lördagskvällen är en av programpunkterna Psalmtoppen, då Lennart "Thylle" Thylander, "kändispräst" från Gålsjö i Ångermanland tillsammans med gruppen Thomra spelar upp tio kända psalmer som publiken får rösta på.

Helgmålsbönen bör också nämnas, tycker Margareta:

– Det är mina musikelever som planerat den och genomför den helt på egen hand.

Lördagskvällen avslutas med att kvintetten Ellman Larsson Constellation spelar jazz av svenska kompositörer. I gruppen ingår land andra jämtlandsbördiga Maria Kvist på piano.

Nytt för i år är en konstutställning i samband med musikfesten. Fyra lokala konstnärer ställer ut i kyrkan. Nestor och centralfigur bland dem är 94-årige Evert Andersson, som ställer ut närmare ett dussin oljemålningar längst fram i koret.

Under lördagen är det idrottsfest och fotbollsskoleavslutning på Tåvallen, vilket också står med på programmet för "Musik vid Tåsjö stränder".

– Vi ska inte konkurrera med idrotten utan alla måste hjälpas åt och lyfta fram allt som är bra för bygden, säger Margareta Dahlén, som förresten själv är fotbollsintresserad och tänker försöka hinna med att titta på någon match fast hon som musikfestgeneral lär ha mer än fullt upp under helgen.

Åsa Eriksson Ahnfelt