Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tårtan fick dem att kräkas

Efter att ha ätit av Schwarzwaldtårtan insjuknade de i vad som liknar vinterkräksjukan.

Ett konditori och kafé i Östersunds kommun anmäls av Miljö och hälsa på Östersunds kommun efter att 21 kunder och en anställd drabbats av matförgiftning.

Det inträffade i slutet av maj och den anställda personen ägnade förmiddagen åt att baka Schwarzwaldtårta. Under resten av dagen och dagen därpå såldes tårtorna till flera olika sällskap.

Några dagar efter att tårtorna bakats kom anmälningar in till Miljö och hälsa. 18 personer från fyra olika sällskap oberoende av varandra hade drabbats av matförgiftning och bara en av sällskapens medlemmar hade klarat sig. När Miljö och hälsa började undersöka konditoriet och kom fram till att den som bakat tårtorna på förmiddagen hade gått hem tidigt på grund av yrsel. Senare på dagen kom kräkningarna.

Alla drabbade visade symptom som illamående 24 timmar efter att de ätit Schwarzwaldtårtan från konditoriet.

Den anställda, tre av anmälarna och ytterligare tre som inte anmält saken men ätit på samma konditori visade sig ha samma virus efter provtagning på vårdcentral. Viruset kallas norovirus. Enligt Livsmedelsverkets hemsida är det samma virus som orsakar vinterkräksjuka och en typisk smittkälla är just tårtor.

Miljö och hälsa utfärdar en åtalsanmälan mot konditoriet eftersom de släppt ut livsmedel på marknaden som inte kunnat anses som säkra. Konditoriet borde ha kasserat de tårtor som bakades samma dag som den anställda insjuknade.