Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tarantinos 54-årige stjärna

/
  • Iskall SS–officer, men artigheten och språkbegåvningen har skådespelaren Christoph Waltz gemensamt med sin skrämmande rollfigur Hans Landa. Foto: Francois Duhamel

Christoph Waltz är mannen som ger ondskan ett dubbelt ansikte i Quentin Tarantinos ”Inglourious basterds”.

Annons

Det är inte osannolikt att det enda bestående intryck ”Inglourious basterds”, Tarantinos andravärldskrigsfilm om ett gäng judiska kommandosoldater som dödar nazister, kommer att göra på filmhistorien är Christoph Waltz.

Den 54-årige österrikaren har långt före filmens premiär fått ett spektakulärt genombrott; från tysk tv och teater till skådespelarpriset i Cannes och unisont beröm från hela världspressen. Allt för sin version av nazistofficeren Hans Landa, en SS-man som blandar mångspråkighet och sirlig artighet med den yttersta grymhet.

Själv vill han tona ner sin personliga tolkning av rollfiguren Landa:

– Allt fanns i det fantastiska manuset, vi behövde inte ens diskutera det, sade Waltz när han tillsammans med Quentin Tarantino besökte Sverige i juli.

– Vad gäller Landas ”trevlighet” är det inget konstigt. SS-befälet Reinhard Heydrich var en hängiven familjefar, Hitler själv älskade barn. Det finns alltid någon som säger om en seriemördare ”han var så trevlig och bar mina matkassar”. En egenskap motsäger inte en annan och det är mänskligt att vara kluven.

För Cristoph Waltz själv gäller nu att bestämma vad han ska göra av sin plötsliga berömmelse. På sitt lågmälda och välformulerade sätt berättar han att ”saker har börjat utveckla sig”.

– Det sker på olika nivåer och i olika takt. Skepsis är en bra utgångspunkt för mig. Jag väntar och ser vad som händer. Det är fördelen med att inte vara 25 år längre.

Hur tror du att filmen kommer att tas emot i Tyskland?

– Vi måste göra oss av med det vanliga, fördomsfulla sättet att skildra kriget och nazismen. Det finns en skuld, visst. Våra farföräldrar var med. Men det betyder inte att vi ska sluta ställa nya frågor om vad nazismen egentligen var.

”Inglourious basterds” har premiär i dag, fredag.

Mer läsning

Annons