Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tar tid från skoldagen

Nu säljs det majblommor för fullt.
Men läggs det för mycket skoltid på försäljningen?
En förälder som LT pratat med tycker det.

Annons

Under veckan som gått och även nästa vecka säljer skolbarnen i årskurs fyra och fem majblommor.

De insamlade pengarna går i huvudsak till att hjälpa barn på orten som har det tufft ekonomiskt.

Ett behjärtansvärt syfte, men en förälder till ett barn på Norra skolan som LT har pratat med tycker att försäljningen sker i en omfattning som är orimlig.

– Vi har skrivit på ett papper att det är okej att de säljer majblommor men det framgick inte att det var i den här omfattningen. Visste jag att det skulle röra sig om fyra till fem timmar om dagen i över en vecka skulle jag aldrig ha skrivit under, säger föräldern.

Enligt barn i klassen som föräldern pratat med är de ute i stort sett hela skoldagen, från 10 till 14.

– Hur förenas det här med skolplikten? Och vem har tillsynen över dem när de sprider ut sig över stan? De springer runt på stora parkeringar och går även in i hyreshus och ringer på dörrarna till lägenheter, de är ju ända bara 10 till 12 år, säger föräldern.

Enligt Anders Lingsell, rektor på Norra skolan, är barnen inte ute och säljer majblommorna så länge på dagarna.

– Nej, det stämmer inte. Under veckan som gått har barnen varit ute tre lektionstillfällen under hela veckan. En lektionstimme är 40 eller 60 minuter, så de har inte sålt majblommor mer än tre timmar under veckan, i alla fall inte under skoltid, säger han.

Enligt Anders Lingsell är majblomsförsäljningen även en del av undervisningen och täcks in av det som står i skolplanen.

Vad lär sig barnen av att sälja majblommor?

– Det är entreprenöriellt lärande. Matte, procenträkning och att lära sig ta ansvar. Om det är undervisning eller inte kan man ju ha en pedagogisk diskussion kring, men vi tycker att det är det. All utbildning och undervisning behöver inte ske i skolans lokaler, säger Anders Lingsell.

Har skolan tillsynsansvar för eleverna under tiden de är ute och säljer?

– Skolan har tillsynsansvar under skoltid. Då de är ute har vi en överenskommelse med hemmet att de får göra det. Vi jobbar med trafikfrågor och har talat om var de får vara och inte. När de kommit upp i den här åldern måste vi börja låta dem ta eget ansvar. När de sedan börjar i högstadiet får de ju klara sig helt själva, säger Anders Lingsell.