Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tanten i våra hjärtan

Annons

Mitt i städningen av källarförråden stod den plötsligt där. Mormors gamla handväska. När jag öppnade väskan vällde det fram papiljotter i olika färger och former. Mer behövdes inte för att minnesbilderna skulle träda fram. Städrockar i olika mönster. Förkläden. Småkakor i vackra plåtburkar. Brysselkex och finska pinnar, mandelsnäckor och drömmar. På fönsterbrädan krukor med sankta paulia, gloxinia och hemtrevnad. Virkade dukar och broderade kuddar. Kökshanddukar med eget monogram. Jag bodde i samma hus som min mormor och vi spelade femhundra varje dag efter skolan. Mormor och hennes väninnor var tanter. Ingen tvekan om det.

Nu har tanten har fått en lika tydlig som plötslig revival. Plötsligt är hon på allas läppar. Tanten figurerar i bloggar, artiklar och böcker. Det finns tantmuseer både i Kälarne och Hovra i Hälsingland. Elin Ek ger ut sitt praktverk Supertanten med en matnyttig hyllning till tantens alla kvaliteter. Hennes recept, hennes engagemang och hennes rättframhet. Som tant plockar man bär och kokar sin egen sylt istället för att köpa produkterna på någon trendig marknad.

På radion intervjuas unga kvinnor som samlar tantpoäng. Att klä sig varmt och lågklackat, gilla hemslöjd och textilier, laga mat från grunden och uppskatta hembryggt kaffe med småkakor – sådant ger många poäng. De har Tanten med stort T som sin idol. För dem symboliserar tanten ett antal eftersträvansvärda ideal. Det handlar om miljömedvetet, kvalitetskänsla, erfarenhet och pondus. Så långt ifrån hypertrender och slit & släng man kan komma. En slags motvikt till ett stressigt och konsumtionsinriktat samhälle. Samtidigt ska en riktig tant vara bestämd och gärna lite påstridig. Hon tar ingen skit och höjer självklart rösten för att bekämpa orättfärdigheter och allsköns dumheter. Alltifrån ludd i tvättstugan till nedskräpning och mobbing.

Alla dessa ideal innebär att det idag finns en stark vurm för loppisar och second handbutiker. Vintage är högsta mode i dessa kretsar. Långkok och närproducerat hänger med i samma trend. Allt kan numera kopplas till tanten som symbol. Snacka om en värdeförskjutning. Från osynliggjord och hånad till hyllad och eftertraktad inom loppet av några år. Tanten är därmed ett bra exempel på hur man kan ladda ett gammalt begrepp med nya innebörder som skapar helt andra attityder. Nu är det väl knappast så att det är tanterna själva som i politisk handling agerat för att ta tillbaka uttrycket och förändra dess betydelse. Ungefär som tidigare gjorts av gay-, queer- och blackpower-rörelserna. Snarare verkar det vara de unga kvinnorna som driver denna process. De kanske har tröttnat på alla oss medelålders kvinnor som förtvivlat försöker vara unga och vältrimmade. Klädda i Cheap Monday och Converse snarare än i dräkt och pumps.

Så därför undrar jag hur många som vågar anta detta erbjudande om att bli en attraktiv tant? Är det dags att börja rulla håret och baka sina egna dammsugare? Ska vi dänga handväskan i folk som vi ogillar? Själv har jag börjat med att varje lördag lösa Melodikrysset. Bara det borde ge några tantpoäng.