Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tannsjön är befolkad bara sommartid

/
 • Framför husen berättade Ebbe Olsson inför en intresserad och stor publik om hur det var att leva i Tannsjön.                                               Foto: Privat
 • Syskonen Olsson på trappan till sitt före detta hem i Tannsjön. Bakom till vänster står Ebbe Olsson med syster Alva och framför dem står Ingrid och Allan.

Det har funnits minst 31 byar inom Bodums församling.

Annons

Bodums hembygdsförening har läst och forskat om byarna i församlingen. Det berättade Per-Åke Bölander, hembygdsföreningen, när föreningen arrangerade en träff i byn Tannsjön, en av de äldsta byarna, där det numera bara bor fritidsboende. Det var ett 50-tal personer med anknytning till byn eller minnen därifrån, som deltog i träffen.

Den var den andra i ordningen, i fjol samlades föreningen i Berg för friluftsgudstjänst.

Ebbe Olsson berättade om när han tillsammans med sina föräldrar Anton och Anny, och syskonen Alva, Ingrid och Allan bodde i Tannsjön fram till 1950. Han hade mycket att berätta om byn som har Berg, Kronby och Ängestjärn som närmaste grannbyar, men där Berg är enda byn med fast boende.

– Man kan tänka sig, berättade Ebbe, när första nybyggarna, en man och kvinna från Junselevallen kom gående med sin ko och lilla bohag på ryggen utbrast ”Å va finen sjö, bjes fast koän å  kok en gröt”. Dä syns som dä ä bra jordmån här”.

De två var trötta efter den långa vandringen och somnade under en gran, och när den nya dagen kom visste de att på den här platsen skulle de bo resten av sitt liv, Detta var i början av 1700-talet och platsen kallas än i dag för Märkestorpet.

På 1940-talet togs jordprover i byn. Analysen visade att den var lika bördig som på Östgötaslätten.

Ebbe Olsson berättade med inlevelse vidare om sina minnen från Tannsjön.

Annorlunda var de dagar när någon kom förbi och hälsade på, bland annat är barnen från grannbyarna kom för att spela fotboll. Eller då de fick kaffe och en korvbit av skogsarbetarna, om djuren på gården och i skogen. Hur det var att plocka de första hjortronen till pannkakan.

Alla intresserade fick en guidad vandring av bröderna Skoglund som berättade var Linds gård låg och hur det sett ut i byn för inte så länge sedan. Två 93-åringar, Lars Nilsson och Maja Gustavsson hade också mycket att berätta om gamla tiders Tannsjön.

En tidigare levande by året runt där nu kaffeborden stod uppdukat och där syskonen Olsson med respektive bjöd alla till bords medan Svante Ingelsson underhöll på dragspel.

Innan dagen var över hade önskemål om en fortsättning nästa år framförts.

Mer läsning

Annons