Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänndalen drar till sig kända fiskare

Flugfiske i Tännån är hett eftertraktat. Under två dagar är Matt Hayes – en känd fiskare från England – i Tänndalen och filmar för tv-kanalen Discovery Channel.

Annons

En av Englands mest kända fiskare Matt Hayes var förra veckan i Tänndalen under två dagar och fiskade öring.

– I dag håller vi på att göra en kort webbfilm, och i juni var vi här och spelade in ett timme långt program som ska sändas på Discovery Channel, säger Matt Hayes, som tidigare har gjort över 100 program för tv-kanalen. Han fotograferar även för magasin och fotobibliotek.

– Jag försöker också ta några stillbilder av fisket under vattnet i dag, säger han.

Matt Hayes och hans norska fru bor i Norge under somrarna under fem till sex månader där de driver en fiskecamp för laxfiske i Winsnes vid älven Gaula. Resten av året bor han i England då han inte åker runt om i världen och spelar in fiskeprogram. Han berättar att han varit i bland annat Australien och Afrika och spelat in program.

Vad är speciellt med att fiska i Tänndalen?

– Det finns så många olika sjöar och älvar, vattnet är väldigt klart och det är bra med insekter, så det finns mycket mat till fiskarna. Luften är frisk och det är väldigt vackert här, säger han.

Störs du inte av myggen?

– De kan vara jobbiga, och det är hemskt på kvällarna med både mygg och knott men ibland måste man plågas lite, säger han och skrattar.

Med sig har han guiden Hans Erik Moe som har bott i Tänndalen hela sommaren och kommer vara kvar till oktober.

– Jag berättar bland annat om insektlivet och hur vattenståndet påverkar fisket, säger han.

Hans Erik Moe hittade till Tännån 2003 av en tillfällighet då han letade efter bra fiskevatten.

– Sen har jag och min bror varit här några gånger och har sett att det är överraskande störa öringar i denna lilla ån, säger han.

Nu vill Hans Erik, hans bror Ole Kristian och William Moberg Faulds från Jakt- och Fiske programmen på TV4+, starta guidning vid Tännån.

– Tanken är att ha en älv som gör att flugfiskare från hela världen vill komma och fiska med torrfluga efter stor öring i. Samtidigt kan detta också ge mycket reklam för Tänndalen speciellt då vi får besök av skribenter från tidningar som vill skriva om älven, och personer som vill göra tv-program och filmer, säger han.

Hans Erik Moe vill också tillägga att de fiskar med hullinglösa krokar och ser till att fiskarna placeras försiktigt tillbaka i vattnet.