Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänkvärt på slottet

/
  • Özz Nûjens dag på slottet väckte stor empati hos många, skriver Ingrid Mårtensson och Malte Lindstam, FI Jämtland.

Annons

Özz Nûjens dag på Stjärnorna på slottet på SVT har väckt rubriker i andra medier. Avsnittet fokuserade på Nûjens berättelse om sin flykt från turkiska Kurdistan som barn. För att visa hur flykten över ett minfält gick till fick de andra deltagarna gå över ett fält med mindre (ofarliga men skrämmande) sprängladdningar. Deltagarna var berörda och Helena Bergström tackade honom efteråt för den värdefulla upplevelsen.

Att programmet verkar ha skapat så mycket empati hos så många är glädjande. Men om vi berörs av Nûjens historia bör vi också fråga oss hur det står till med rätten till asyl idag?

I dag finns det, som Amnesty uttrycker det, inga lagliga sätt att ta sig till EU om man är i behov av att söka skydd. Detta leder till att många människor dör t ex i Medelhavet i desperata försök att ta sig in i EU. Amnesty lyfter detta som ett människorättsproblem. Vi i Feministiskt initiativ instämmer i behovet att skapa lagliga vägar in i EU för att söka asyl. Vilka andra vill stå upp för rätten att fly och söka asyl?

Ingrid Mårtensson, Vice ordförande FI Jämtland, Malte Lindstam Medlem i Feministiskt initiativ

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons