Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänkvärt och trivsamt i Allan Edwalls anda

/
  • Intensiv och oförutsägbar. Cecilia Frode både roade och oroade publiken i Hissmofors Folkets hus. Foto: Kjell Ahnfelt
  • Streetdance är Joakim Sundmans gebit och Allan Edwall-stipendiet lär komma väl till pass när han ska fortsätta sina dansstudier i USA.
  • Med Allan Edwalls ”Kom så ska vi tycka om varandra...” slog Anders Hedén an tonen för trettondagens trivsamma stipendiefest.
  • Med ”Vals på Solbringen” och andra somriga stycken fick Urban Hansson och Rolf Carlsson publiken att drömma sig bort från den 30-gradiga kylan utomhus.  Foto: Henrik Flygare
  • Johan Erlandsson berättade bland annat om hur mycket biblioteket i Hissmofors Folkets hus kom att betyda för den unge Allan Edwall. ”Du ska läsa böcker, pojkjävel, inte spela boll”, sade hans farbror bibliotekarien.

Tyck om dig själv så tycker andra också om dig. Men hur börjar man tycka om sig själv om man aldrig fått känna att någon annan gör det?

Annons

Cecilia Frode ställer frågorna i sin enmänniskasföreställning ”En stjärt på himlen”. I februari kommer den till Storsjöteatern i Östersund, men redan i onsdags gav hon några smakprov vid den traditionella Allan Edwallaftonen i Hissmofors Folkets hus där hon var kvällens affischnamn.

I röd korsett och peruk, högklackat, plymer och paljetter intog Cecilia Frode scenen efter pausen. Tog ut divasvängarna i ett jazzigt sångsolo innan hon lät musiken tystna och bytte om till morgonrock och tofflor.

Det blev flera klädbyten under resans gång. Resan var inte på något sätt spikrak, men den fulltaliga publiken gjorde sitt bästa för att hänga med i kringelikrokarna.

För Cecilia Frodes personliga betraktelser berör, och hennes lek med stereotyper väcker både skratt och eftertanke. Hos alla som kämpat med duktighetskomplex och självförverkligande. Hos alla som stått inför ett val mellan ensamhet i en relation eller ensamhet på egen hand. Hos alla som funderat över meningen med livet.

Som vanligt bjöd Allan Edwallaftonen i Hissmofors på ett trivsamt och varierat underhållningsprogram. I år hölls det ihop av Anders Hedén som kompetent konferencier. Han är också en utmärkt vissångare som tolkade Allan Edwalls sånger med den inlevelse och känsla som de förtjänar.

Flöjtisten Urban Hansson, med rötterna i Västjämtland, bjöd på jazzig improvisation och folkviseljuva tongångar i flera egna kompositioner. Ackompanjerade på dragspel gjorde Rolf Carlsson, Brunflo.

Urban Hansson berättade också om sina möten med Allan Edwall och om sin besvikelse över att det musikaliska samarbete de två planerade aldrig blev av.

Johan Erlandsson, författare till Edwall-biografin ”Då kan man lika gärna kittla varandra”, talade om arbetet med boken och om hur lätt det var att få Allan Edwalls kolleger i teatervärlden att medverka:

– Det var påfallande hur gärna folk ville prata om Allan. Hans minne lever i högsta grad på teatrarna. Ibland använder man uttrycket ”att göra någonting edwallskt” för att beskriva hans unika sätt att arbeta.

Johan Erlandsson påminde också om att Allan Edwall i början av sin karriär förutspåddes en framtid som komisk dansare.

– Därför är det roligt att årets stipendium går just till en ung dansare från Allans hemkommun, sade han.

Dansaren är Joakim Sundman, 20 år, som i höstas kom in som ende kille på Balettakademins streetdancelinje och vars närmaste mål är att komma in på en fortsatt dansutbildning i New York.

Joakim mottog stipendiet på 10 000 kronor och tackade med att visa vad han går för i ett fartfyllt hiphopnummer. Men Joakim kan inte bara dansa, han sjunger också. Till lillbrorsan Robins gitarrkomp bjöd han på en skön version av norske World Idolvinnaren Kurt Nilsens ballad ”Never easy”.

Mer läsning

Annons