Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänkvärda budskap från Maria Lilja

Konstnär, designer, författare, livsfilosof, berätterska och inspiratör. Det är svårt att sätta en titel på Maria Lilja från den lappländska ensligheten. Men det är lätt att bli berörd av hennes konst och budskap.

För 25 år sedan bröt Maria Lilja upp från ett spikrakt kostymklätt karriärliv. Hon tog sig en funderare över vad livet innebar och det resulterade i en flytt ut i den lappländska ödemarken i Åsele kommun tillsammans med maken.

Där skapade de ett liv för familjen, bröt ny väg till huset, drog in vatten och el och livet fick en väldigt praktisk inriktning. Men konstnär, som sin mamma, det hade hon inga tankar på att bli.

– Men jag är född med pennan i hand och ser när folk behöver hjälp att leva här och nu.

Som ett sätt att möta människor började hon skapa konst som berör. Det är allt ifrån tavlor i akvarell och textil till keramik och på senare tid även kläder. Allt med ett personligt skrivet budskap.

Men konsten är inte det enda hon gör. Hennes mål är att prata med människor.

– Mitt mål är att försöka få världsfred genom att folk ska tycka om sig själva, säger hon och betonar att hon för den skull inte är någon ”andlig flummig person”.

Hennes utställningar kombineras ofta med föreläsningar i form av en inspirerande livsberättelse.

– Jag har hållit berättarkvällar från Stockholm och Visby upp till Tornedalen, säger Maria.

I Stockholm fyllde hon Globen med 1 000 personer. I Strömsund var fredagskvällen vikt för berättarkväll och i dag är det vernissage för utställningen med hennes konst och kläddesign på Galleri Katten. Den pågår till 16 april.