Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänker SVT smita från uppdraget?

SVT planerar att dra ner antalet regionala sändningsorter från elva till fyra. Umeå föreslås bli den enda i Norrland.

Det betyder att framtiden för Mittnytts redaktioner i Sundsvall och Östersund är oviss. Samtidigt signalerar SVT en utökning av antalet regionala redaktioner från 26 till 35. Det är svårt att veta vad det innebär.

Oavsett vad planerna landar i finns det ett oroväckande mönster. Nyhetsbevakningen i Norrland håller successivt på att utarmas. Vi ser dagligen exempel på det. Rapport, Sveriges största nyhetsprogram, gör numera nyhetssvep genom landet i form av svårbegripliga snuttar. I onsdags rev de av nyheten om 500 förlorade jobb på Volvo i Umeå på några få sekunder.

I somras protesterade samer och miljöaktivister mot gruvbolaget Beowulf Minings provborrningar på renbetesmark i Kallak. En dramatisk konflikt med poliser, demonstranter, tårar och grävmaskiner. Mitt i sommartorkan. Normalt sett en nyhetsredaktörs våta dröm. Men nyheten syntes knappt i rikstidningarna. Varför?

En orsak var säkert att mediesverige gick på sparlåga efter en hård Almedalsvecka. Men den strukturella förklaringen är denna: Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet lade för några år sedan ner sina Norrlandsredaktioner och gick över till att köpa material från nyhetsbyrån TT. Tidigare i år lade TT ner sina lokalredaktioner i Umeå, Luleå och Sundsvall. Norrland blev en vit fläck på den rikstäckande nyhetskartan.

Även på lokal nivå pågår en koncentration av journalistiken. Mittmedia, som äger ÖP och LT, har antingen lagt ner eller centraliserat de flesta av sina lokalredaktioner.

DN, Svenska Dagbladet, TT och Mittmedia är vinstdrivande företag som alltid kan hänvisa till kommersiella skäl för sina beslut. Men för SVT är det svårare. Ett public servicebolag finansieras med licenspengar och har ett demokratiskt uppdrag att bevaka hela landet, oavsett om det blir dyrt för dem eller inte. Därför är det oroväckande att läsa SVT:S divisionschef Olov Carlssons kommentar i ett pressmeddelande:

"Hur vi ska klara att bibehålla vår publicistiska ambition i Norrland och stärka vår journalistik, samtidigt som vi vill bli bättre på andra håll är den stora utmaningen. Men vi tänker inte lämna något av de nordliga länen."

Det återstår att se om de håller vad de lovar. Drar de ner på bevakningen i Norrland har de misslyckats med sitt demokratiska uppdrag.