Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tanken går före utförandet i matsvinnets tidevarv

Vi tänker att vi vill ta till vara på maten i stället för att slänga den.

Men i verkligheten slänger vi den allt för ofta.

Det är tanken som räknas brukar det heta. Men i många fall är det snarare tvärtom. Det gäller framförallt matsvinnet, maten som vi slänger i stället för att äta den.

Majoriteten av svenskarna, 85 procent, tycker att det är väldigt viktigt att man ta tillvara maten man köper. 55 procent tänker också ofta på hur man skulle kunna slänga mindre mat. Men ändå upplever var femte person att de alltför ofta slänger mat.

– Jag slänger mat, det gör jag och ofta beror det på att jag har haft en dålig planering när jag handlat, säger Emelie Strand från Frösön.

Hon berättar att hon ofta tänker på att hon borde bli bättre på att inte slänga så mycket mat.

– Ja för visst är jag medveten om att jag över huvud taget gör det och borde gör det mindre, säger hon.

Undersökningen har bestått i 1012 personer i olika åldrar, kön och region, och har utförts av Youtgov på beställning av Fazer.

Den visar också att dålig planering också oftast är orsaken till att vi allt för ofta slänger maten i soporna i stället för att vi stoppar den i oss. 23 procent av de tillfrågade i undersökningen menar att dålig planering av matinköpen ligger bakom deras agerande och 21 procent anser att för stora matinköp är en annan bov. Men det här skulle kunna minska med bättre information om matavfallets miljöpåverkan tror 53 procent. Men Mays Bazerbachi däremot har sin tro som gör att hon inte får slänga någon mat.

– Enligt islam får vi inte slänga mat. Slänger vi en brödbit så ger inte Gud tillbaka någon mat nästa gång du behöver det. Det är förbjudet att slänga mat för oss, säger hon.

Dottern Yassmin nickar instämmande. Att äta upp det man har på tallriken är en självklarhet för henne.

– Ja jag får absolut inte slänga det, jag måste äta upp allt, säger hon.