Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tankar till Valborgsmäss: Vårens under

Hemma i bokhyllan står en liten röd klassiker, som jag tar fram då och då. Det är en anteckningsbok där vår yngsta dotter Anna skrivit sina första dikter om årstiderna. Då gick hon i småskolan för bortåt fyrtio år sedan.

Förunderligt nog känns orden lika friska och hoppfulla varje gång jag läser hennes rimmade rader. Våren tillägnas en hel bukett av små poem:

"Skidorna ställs undan.

Vantar behövs inte heller.

Mycket senare är det kväller".

I en annan dikt heter det:

"Små sippor slår ut

vart man än ser

och solen så varmt

ner till dem ler.

Våren är äntligen här

med renkalvar små

som grymtar då och då!"

När jag öppnade den lilla anteckningsboken häromkvällen fick de målande orden en ny relief med tanke på vad som händer med vårt hem i universum. Vajan, som snart skall föda sin kalv, anar inte faran. Ändå hotas livet till sitt innersta av utsugning och profithunger. Livsväven håller på att slitas i stycken. Därför blöder moder jord.

Klimatförändringarna är sannolikt den största gemensamma utmaning som mänskligheten stått inför. Men det får inte göra oss uppgivna i missmod och handlingsförlamning. Även den längsta resan börjar ju med ett första steg. Vi är kallade att ge röst åt fjäll och skogar, sjöar och hav. För livets väv är vävd utan sömmar. Vi är själva en del av väven och vi måste öva oss i lyhördhet för skapelsens tilltal för att ge röst åt det liv som saknar ord.

Vårens under är en ny födelse. Hör hur markerna viskar till minsta viol: Vakna upp och lys som ifjol! Se, hur solen leker med en fjäril född av morgonrodnaden. Sjung att varje spirande brodd skall nå sin blomning. Gläds att befrielsen är inne för fruset hjärta och sinne!

Låt oss nu alla enligt släkternas vana

hälsa våren med koltrast, ripa och trana!

Bo Lundmark

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel