Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tankar om vatten

Det är naturligtvis förmätet att jämföra situationen i Östersund med läget i undervecklade länder där bristen på rent vatten är ett direkt hot mot överlevnaden. Däremot kanske våra parasitproblem på hemmaplan kan vara ett tillfälle att påminna om vattnets betydelse i ett globalt perspektiv.

Det brukar ju vara så att händelser som vi själva kan relatera till i större utsträckning väcker våra sympatier. Tydligaste exemplet är väl tsunamin som svepte in över södra Thailand julhelgen 2004. Det var en avlägsen katastrof som ändå kändes väldigt nära; många var personligen drabbade eller så kände man någon som berördes av flodvågen. Efter tsunamin fick Röda korset sammanlagt 500 miljoner kronor i donationer. Efter den förödande jordbävningen i Pakistan och Indien, ett drygt halvår senare, slutade insamlingen på 1,5 miljoner. I Pakistan miste 75 000–85 000 människor livet, men förutom en och annan våghalsig bergsklättrare är det få svenskar som har några ärenden i området.

Flodvågen och jordbävningen året efter var omedelbara katastrofer. Smutsigt vatten är däremot en tyst katastrof och vad värre är – räknat i dödstal är det en tragedi som motsvarar flera tsunami och jordbävningar per år. Fem miljoner människor, varav två miljoner barn, dör årligen av den åkomma som just nu plågar många östersundare: diarré.

Omkring 2,5 miljarder saknar tillgång till en toalett. En förutsättning för underutvecklade samhällen att lyfta sig ur fattigdom är inte i första hand datorer eller traktorer utan tillgång till myggnät och rent vatten.

I väntan på att någon smart hjälporganisation gör en riktad marknadsföringskampanj i Östersund, kommer här ett tips: På unicef.se kan man köpa 143 påsar vätskeersättning för 83 kronor. Det är bara att knappa in kortnumret så fixar Unicef utkörningen.