Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk på hönan i påsk

Antalet värphöns i Sverige har de tre senaste åren ökat med 530 000 och är i dag uppe i drygt 7 miljoner. Av dessa sitter 1,7 miljoner hönor fortfarande i s k inredda burar ( försedda med kosmetiska attiraljer som sittpinne, sandbad och värprede) för 8 – 10 hönor. Resterande antal, 5,3 miljoner hönor är frigående: 55 tusen utomhus, 4,5 miljoner inomhus och 825 tusen i ekologiska system.

Glädjande nog har konsumenttrycket tvingat äggproducenterna att alltmera övergå från burar till frigående system. Antalet burhöns har från 2011 till 2014 minskat med 25 % medan de frigående har ökat med 26 %. De inredda burarna är en halvmesyr där de kosmetiska detaljerna fungerar dåligt och är otillräckliga för hönornas möjligheter att bete sig naturligt.

Huvudproblemet, instängdheten och det ytterst begränsade utrymmet, motsvarande ytan på ett A4-ark, kvarstår.

Det finns problem även i de frigående systemen, t ex alltför många hönor tillsammans inomhus och, i likhet med burhönssystemen, avsaknad av dagsljus. Dygnsrytmen regleras av elektriskt ljus och risken finns att hönornas nattsömn reduceras till minsta möjliga i syfte att öka produktionen och tjäna mer pengar. Att berika sig på djurs lidande är inget nytt fenomen.

Fördelarna med de frigående systemen , särskilt utomhus och de ekologiska, överväger med råge nackdelarna om man beaktar hönornas livsmiljö med större utrymme och möjligheter att bete sig naturligt.

Så, konsument, hjälp värphönorna till ett bättre liv! Rata burhönsäggen!

Glad Påsk med välsmakande ägg från frigående höns!

Djurskyddet Jämtlands län

Styrelsen gm, Rolf Eriksson, ordf

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel