Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk på hjärtat året om

Alla hjärtans dag är en tradition som har funnits i flera decennier i Sverige. Hjärt-Lungfonden har arbetat betydligt längre än så för att få fler hjärtan att klappa längre – varje dag, året om. I år firar Hjärt-Lungfonden 110 år. När verksamheten startade 1904 handlade det om att bekämpa tuberkulos. I dag fokuserar Hjärt-Lungfonden på att fler ska överleva allvarliga sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och KOL. Forskningen är utan tvekan nyckeln för att nå det målet. Utan forskning – ingen ny kunskap om varför vissa drabbas och andra inte, inga nya metoder som hjälper läkarna att ställa tidig diagnos och inga nya behandlingsmetoder.

Det senaste seklets forskning har lett till omvälvande resultat. EKG, hjärt-lungmaskinen och bypassoperationen är några exempel på framsteg som räddat tusentals liv. De senaste 30 åren har hjärtforskningen bidragit till att skjuta upp eller förhindra fler än 150 000 dödsfall i Sverige. Det motsvarar 2 000 räddade liv enbart i Jämtland. Samtidigt återstår mycket arbete. Bara stroke drabbar 30 000 svenskar per år. Hälften av dem som drabbas avlider eller får svåra funktionsnedsättningar.

Hjärtinfarkt är den enskilt vanligaste dödsorsaken i Sverige och kommer att drabba nästan 500 jämtar i år. Mer forskning behövs för att utveckla behandlingsmetoderna och stärka det förebyggande arbetet.

En ny satsning med svindlande potential är SCAPIS (Swedish Cardiopulmonary Bioimage Study). Arbetet leds av en nationell forskargrupp och drivs av Hjärt-Lungfonden i samarbete med universitetssjukhusen i Sverige. SCAPIS kommer att fungera som en nationell resurs och kunskapsbank som ger nya möjligheter att hitta markörer som visar vem som löper stor risk att drabbas av sjukdomar i hjärta, kärl eller lunga. Genom studien vill forskarna också ta reda på hur vården ska kunna individanpassa behandlingar.

För att bygga upp kunskapsbanken ska 30 000 personer över hela landet genomgå omfattande hälsoundersökningar och bidra med viktig information för forskningen. Det krävs insatser från många håll för att forskarna ska kunna fullfölja sitt livsviktiga arbete. Ju mer pengar vi lyckas samla in, desto snabbare kan forskningsprojektet utökas. Med SCAPIS tar vi ett viktigt steg mot framtidens vård inom hjärta, kärl och lunga. Tack vare gemensamma ansträngningar kan vi se till att fler människor i hela Sverige får leva och behålla hälsan längre.

Professor Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden

Professor Göran Bergström, ordförande i den nationella styrgruppen för SCAPIS och forskningsledare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg

Professor Gunnar Engström, forskningsledare för SCAPIS vid Skånes universitetssjukhus i Malmö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel