Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk på detta när du flyttar hemifrån!

Här kommer några råd till dig som har planer på att flytta hemifrån för första gången.

Här kommer några råd till dig som har planer på att flytta hemifrån för första gången. Det kan bli många oförutsedda kostnader.

Sommaren är här vilket betyder många nyutexaminerade studenter från gymnasiet. Som nybakad student är det inte sällan att tankarna börjar vandra till att flytta hemifrån antingen för att studera på universitet/högskola eller för att jobba och då är planeringen extra viktig för att få ekonomin att gå ihop.

- Att göra en budget är något som jag anser extra viktigt när man är student och flyttar hemifrån. Speciellt eftersom både kostnader och intäkter fördelar sig ojämnt mellan månaderna samt att man har små marginaler att röra sig på, säger Kristian Örnelius på Institutet för Privatekonomi, Swedbank.

- De största kostnaderna är för bostad och mat. Mitt tips här är att försöka dela bostad med en annan student. På så sätt kan man också dela kostnaderna för tv, bredband etc. Viktigt med att dela bostad är att man gör upp ett kontrakt så att man är överens om vem som betalar vad när man väl flyttar ut, fortsätter Kristian Örnelius.

Hur stor månadskostnaden blir för att leva beror på vem du är och vad du gör. Men vilket är det vanligaste misstaget en student gör som flyttar hemifrån?

-Jag skulle tro att det är att studenten gör av med alla pengar i början av månaden, sedan har man svårt att få ekonomin att gå ihop mot slutet av månaden. En budget hjälper till att motverka detta, svarar Kristian Örnelius.

På frågan om vilket det bästa sparsättet är för en student som flyttar hemifrån svarar Kristian Örnelius:

- Som student är oftast målsättningen att få ekonomin att gå ihop, om man vill spara är ett vanligt sparkonto bra till att börja med.

JOHANNES WEDIN, PRIVATA AFFÄRER

15 råd & tips:

Gör upp en hushållsbudget Köp inte all inredning till bostaden på en gång (fynda på auktioner, i second hand- butiker, loppmarknader osv.) Jämför matpriser i olika affärer Laga mat hemma och ta med matlåda till arbetet/universitetet Jämför priser hos olika leverantörer av el, försäkringar och mobiltelefoni Skaffa nödvändiga försäkringar Jämför olika banker, till exempel avgifter och räntor Handla kläder på rea (tänk på kostnaden för arbetskläder) Köp inget på kredit eller avbetalning Betala dina räkningar i tid (undvik betalningsanmärkningar) Undersök om du har rätt till bostadsbidrag Gör upp en buffert för oförutsedda händelser Jobba extra på helger men ha koll på studierna Köp begagnad studentlitteratur eller låna litteratur på biblioteket Undersök om du kan få studentrabatter (exempelvis månadskort för kollektivtrafik)Privata Aff?rer