Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk om Zlatan också vore boknörd?

– Tänk om man kunde produktplacera en bok i Zlatans hand varje gång han är på bild? Då kanske fler killar skulle börja läsa.

Orden är författaren och litteraturskribenten Johanna Lindbäcks ord. I september utsåg Statens kulturråd henne till landets läsambassör vilket innebär att hon under två år ska resa land och rike runt för att väcka läslust och prata läsning och litteratur med barn och unga.

Tidigare i november föreläste hon på Östersunds bibliotek innan hon drog vidare för att möta elever i Bispgården, Hammarstrand, Myrviken, Svenstavik och Stugun.

Svenska barns och ungas kunskaper i läsförståelse har försämrats under det senaste decenniet. Det visar den internationella undersökningen PISA, Program för International Student Assessment, 2009, som mäter kunskaper hos femtonåringar i OECD-länderna. Siffrorna är alarmerande. Var femte svensk elev och var fjärde tonårskille når inte upp till en "grundläggande nivå" i läsning. Den nivå som Skolverket definierar som basnivå.

Johanna Lindbäck nämner flera faktorer som kan spela in. Skolpolitiken, som inneburit större klasser och färre pedagoger med mindre tid att fånga upp eleverna. Kanske har många av lärarna också varit dåliga på att plocka upp modern ungdomslitteratur i undervisningen?

– Men det är trångsynt att tro att det bara är svenskalärarna som ska få oss att börja läsa, vi måste arbeta kollektivt. Barn behöver se att vuxna ägnar sig åt läsning som ett fritidsintresse.

Samhällsutvecklingen med sociala medier, som medfört att lästiden gått ner för de flesta av oss, är en annan viktig aspekt. Lägg därtill att föräldrar inte läser lika mycket för sina barn i dag som de gjorde för 30 år sedan. När man måste erövra läsningens magi på egen hand blir det en kamp, säger Johanna Lindbäck.

– Det är killarna som halkat efter mest och det tror jag beror på att de har problem med att hitta manliga förebilder. Män måste också börja läsa för att det ska få effekt. Det mest fantastiska vore om Zlatan gjorde det. Boken om honom är ofta den enda bok många killar läst. Men det är viktigt att komma ihåg att läsning inte bara ska vara lustfyllt. Man måste vara lite uthållig också.

Läsning och läsförståelse är inte bara viktigt för att ta sig igenom svenskalektionerna, menar Johanna Lindbäck. Det är viktigt för det mesta i livet. För att ta till sig alla grundläggande ämnen, till exempel många mattetal. För att tolka det som inte alltid är uttalat och öva den kognitiva förmågan. För att få ett jobb.

– Man behöver kunna läsa och skriva för att få de mest basala arbetena i dag. Att INTE kunna skapar ett utanförskap som kostar miljonbelopp på individnivå, säger Johanna och tillägger att det inte på långa vägar räcker med att läsa bloggar, twitterflöden och datatexter. Det är genom den skönlitterära texten en människa kan tillgodogöra sig andra kunskaper.

– Klarar man av att läsa en skönlitterär bok, för vilken ålder man än befinner sig i, så får man ett läsminne som gör det lättare att till exempel tolka underliggande meningar.

– Böckerna ger oss också underhållning och bekräftelse. De böcker som berört mig mest är de där jag har blivit hittad. När man får tänka: wow, jag var inte ensam om mina känslor.

Fotnot: PISA-studien genomförs vart tredje år och den 3 december publiceras nya resultat.