Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk om Göteborg miste 60 000 jobb

Ett bageri läggs ner i norska Lierne. 85 anställda mister jobbet. 30 av dem är svenskar, de flesta från Hotagen med omnejd. Ingen stor nyhet. Några artiklar i LT och ÖP. Ett inslag i Radio Jämtland. Sedan blir det tyst.

Men tänk om det vore så här: I Göteborg går Volvo Personvagnar i konkurs. Dessutom Volvo Lastvagnar, Volvo Information Technology, SKF, Chalmers, Ericsson, Astrazeneca, Posten, Samhall och SCA Hygiene Products. Göteborgs tio största arbetsgivare går omkull i ett enda stort näringslivshaveri och lämnar 30 000 anställda utan jobb.

Ta den siffran, dubbla den och ni har motsvarande effekt på Göteborgs arbetsmarknad som bageriet i Lierne har på Hotagens. Man kan spinna vidare på samma tema: 30 försvunna jobb i Hotagen motsvarar 150 000 jobb i Stockholm, 5 000 jobb i Östersund, 170 jobb i Åre.

Ja, jag vet att det inte är vetenskapligt klockrent att jämföra på det här viset. Men det ger nya perspektiv. Det blir lättare att förstå varför bagerinedläggningen kallas "ett dråpslag" för Hotagenbygden.

Lierne bageri är beviset för att det går att driva en industri med 100 anställda mitt i glesaste glesbygden. Eller gick. Åtminstone i Norge. Norskarnas förtjusning i lefser (tunnbröd med socker på) var grunden för företagssuccén som höll i 25 år. Men inte ens landets hårdsubventionerande landsbygdspolitik kunde i längden rädda fabriken. Nu flyttar ägaren Orkla Foods tillverkningen till Stranda.

En stödgrupp på Facebook har samlat 7 000 medlemmar. Några uppmanar till bojkott mot Orklaprodukter. Men inget lär kunna hindra flytten.

Om Göteborg hade tappat 15 procent av sin arbetsmarknad efter ett beslut i ett norskt styrelserum så hade Erna Solberg och Fredrik Reinfeldt suttit i krismöte efteråt. Helt säkert. Men Lierne och Hotagen ska inte räkna med några statsministerbesök. Kommunpolitikerna får lösa det här själva. Ett stort ansvar för att kompensera de förlorade jobben ligger på dem.

Nu får den folkrika enklaven i Krokoms södra kommunhörn, Ås och Byskogen, ställa upp för invånarna i norr. Indirekt förstås. Det är dags för lite omfördelning. Om viljan finns kan en kommun gå in med kraftfulla arbetsmarknadsåtgärder.

Jag gissar att följderna av bageriflytten i Lierne blir en het valfråga i Krokom höst.