Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Tangerar kriterierna för mutbrott"

Bergs kommuns agerande i frågan om en vindkraftpark vid Högberget tangerar kriterierna för mutbrott. Det hävdar kraftbolaget Eon i en skrivelse.

Eons planer på att bygga en vindkraftpark vid Högberget har varit en het fråga sedan början av 2012. Bergs kommun vill ha en bygdepeng på en procent av vindkraftparkens bruttoproduktion. Om Eon accepterar det är det riska att bolaget bryter mot svensk lag, skriver företaget i skrivelsen. Där skriver de också att Bergs kommuns agerande "tangerar kriterierna för mutbrott".

– Det kan man diskutera om det är mutbrott eller inte. Vi tycker inte att det är någon muta. Vi vill ha en bygdepeng som ska gå till bygden. Vi vill ha ett avtal innan vi säger ja till att bygga på Högberget. Där är vi oense, säger kommunstyrelsens ordförande Karin Paulsson (S).

Mattias Hennius, presschef på Eon, förklarar bolagets hållning i frågan.

– Vi kan inte betala ut en bygdepeng. Det bygger vi på att det skulle kunna betraktas som en muta. Det är vi, som vi ser det, som skulle kunna bli anklagade för någon slags mutförsök. Det är vi själva som inte vill hamna i den situationen.

Ärendet bordlades vid kommunfullmäktiges förra sammanträde i juni och tas upp på nytt under tisdagens sammanträde.