Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tandvård inte som tänkt

Tandvårdsförsäkringen skulle leda till ökad konkurrens och lägre priser. Patienterna, de med dator/Internet, skulle kunna gå in på en hemsida för information och prisjämförelser. I Jämtland var det var det bara Folktandvården, och några få privattandläkare, som hade lagt ut sina priser eftersom det var frivilligt.

25 tandläkarpraktiker har listat sig i hela länet.

20 tillhör Folktandvården och har, precis som tidigare, lagt ut sina priser.

Av resterande fem – privatpraktiker – har endast två lagt ut sina priser.

Det finns inte längre några åtgärdskoder  (brukar finnas på kvitton etc.) och inte heller några  referenspriser på hemsidan. Referenspris är det pris som staten anser är skäligt, men prissättningen är fri så tandläkarna får överskrida det. Mellanskillnaden mellan tandläkarens pris och referenspriset får Du själv stå för och den mellanskillnaden räknas aldrig in i de  rabattgrundande beloppen,  3000:- och 15.000:-.  

De första 3 000 kronorna (och ev. mellanskillnad) får Du stå för helt och hållet och systemet börjar om vid varje ny behandlingsperiod.

Man införde även ett tandvårdsbidrag, 150 kr respektive 300 kr per år, beroende på patientens ålder. Bidraget borde tas bort – skapar administration och fyller ingen funktion.  

Konkurrensverket tycks ha insett att Tandvårdsreformen inte fungerar som det var tänkt.

 

Besviken pensionär