Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tandvård firades med socker

Länets äldsta Folktandvård finns i Brunflo och igår uppmärksammades 70 åringen med tårta och cider.

Annons

Redan i januari 1943 startade Folktandvården sin verksamhet i Brunflo då det vid starten exempelvis kostade två kronor att dra ut en tand, ville man ha bedövning kostade det tre kronor extra.

– Det var nog många som valde bort bedövning, säger tandläkare Gunnel Hanson som är den som arbetat längst på Folktandvården i Brunflo med sina 37 år.

Gunnel Hanson har genom sin karriär själv varit med om stora förändringar i sitt yrke

– Det jag inte var beredd på för egen del var att bli kallad för "doktorn" av sköterskan när jag började att arbete, säger hon och ler.

Gunnel Hansson berättar att en annan förändring till det bättre är att hon i dag sitter och arbetar i stället för att hon måste stå, vilket är mer skonsamt för kroppen. Giftiga ämnen är också borta ur hennes vardag.

– På 1970-talet hade vi amalgam i huvudsakligen, men det har ersatts med plastmaterial, säger hon.

Hon har genom åren sett att en allt bättre tandstatus bland både barn och äldre.

– Fluoren kom runt 1963 och i slutet av 1960-talet kom också information på BVC både till barnen och mammorna hur man skulle sköta sina tänder.

Gunnel Hanson berättar att i dag förekommer även fluorsköljning i enstaka klasser på skolor runt om i Brunflo, men att tandskötseln i dag är mycket mer individanpassad.

– Numera kommer också de yngre med mera synpunkter, vilket jag tycker är bra, säger Gunnel Hanson.